Wat gebeurt er met resten na ruimen van een graf?


11 juli 2007

Vraag nummer: 4870  (oude nummer: 9478)

Geachte heer, mevrouw,
Wat gebeurt er met de resten van een geruimd graf?

met vriendelijke groet
Mevr. Duykers

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn 3 mogelijkheden.

De eerste is dat als men een graf opent, er niets te ruimen valt. Dat namelijk de stoffelijke resten inclusief de botten, geheel zijn vergaan. Hoe waarschijnlijk dat is hangt af van de ouderdom van het graf, van de zandsoort en grondwaterstand op de begraafplaats, de diepte van begraven (normaal ergens tussen de 100 of 300 cm), de zwaarte en het formaal van de overledene (een baby is sneller verteerd dan een man van 2 meter en 120 kg). Ik heb zelf wel eens ruimingen gezien waar na 25 jaar na de begrafenis helemaal niets meer van de overledenen gevonden werd. Geen botje, geen stukje kist etc.

De tweede mogelijkheid is dat als men het graf opent, men wel botten en skeletresten tegen komt. Dan kan dan het graf dieper uitgraven, de botten onderin leggen, laagje zand er overheen doen en dan is er weer plek voor nieuwe kisten in dat graf. Deze vorm van ruimen hanteert men vaak daags voor of de ochtend van de begrafenis van een nieuwe overledene. Het gaat dan telkens om de ruiming van 1 graf.

De derde mogelijkheid is dat als men het graf opent, men wel botten en skeletresten tegen komt. Maar dat men de resten niet dieper in dat graf herbegraaft, maar dat ze in een knekelput of andere bergplaats voor knekels worden gelegd of begraven om ze verder te laten verteren. Dit gebeurt vaker als men hele vakken van een begraafplaats tegenlijk ruimt. Maar men kan het ook doen met de ruiming van een individueel graf.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >