Verschillende tarieven voor schudden mogelijk?


18 juni 2007

Vraag nummer: 4831  (oude nummer: 9367)

Geachte heer van der Putten,

Op onze begraafplaatsen is het mogelijk een graf te laten schudden. Daar ben ik niet rouwig om want hoe meer graven we schudden hoe beter het is voor de capaciteit van de begraafplaats, maar dat terzijde.
Nu hanteren wij voor schudden nogal een 'stevig' tarief (ongeveer gelijk aan 10 jaar grafrecht per begraaflaag). Dit is m.i. een goede oplossing, het biedt rechthebbenden van slbp-graven (eeuwigdurend) namelijk de mogelijkheid om het graf opnieuw in gebruik te nemen en de begraafplaats kan op dat moment in ieder geval op de opbrengst van 20 jaar grafrechten rekenen (2 begraaflagen). Als over 20 jaar weer geschud wordt is dat op deze manier dus ook geen probleem of misschien zelfs wel wenselijk. Tot zover dus geen problemen.
Wat echter het directe gevolg is van deze tariefstelling is dat rechthebbenden van een huurgraf bij een verzoek tot schudden om emotionele (en dus niet financiele) redenen geconfronteerd worden met het hoge tarief voor schudden.
Dit zou op te lossen zijn door voor huurgraven een ander tarief voor schudden te stellen dan voor koopgraven. Ik ben allereerst benieuwd naar uw mening over het bovenstaande en ten tweede ook benieuwd of er juridische belemmeringen zijn tegen een dergelijke tariefsdifferentiatie?

bvd

H. groet,
Cees Uittenbogaard.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik denk dat het niet correct is om voor het schudden van huurgraven een ander tarief te heffen dan voor het schudden van koopgraven.
Je kunt het natuurlijk als begraafplaatshouder altijd proberen en het gewoon doen, twee verschillende tarieven rekenen. Maar ik denk dat als een rechthebbende daarover bij de belastingrechter gaat klagen, hij in het gelijk wordt gesteld.
Er is een paar jaar geleden ook wel eens een rechtszaak geweest over verschillende onderhoudstarieven voor algemene graven en voor eigen graven, maar de belastingrechter oordeelde dat er geen grond was om verschillende tarieven te rekenen. Ik zie ook geen grond voor verschillende tarieven voor huur- en voor koopgraven.

Nu zullen de meeste mensen die met verschillende tarieven te maken krijgen niet eens weten of beseffen dat er verschillende tarieven zijn en er niet over klagen. En als men er over klaagt zijn er nog maar weinigen die de stap naar de rechter zetten. En dan moet men ook nog eens met de juiste argumenten en vergelijkingen komen. Maar ik schat in dat de belastingrechter de verschillen niet accepteert.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >