Tekst wijzigen grafsteen (zonder toestemming ex-partner)


13 september 2017

Vraag nummer: 51975

kind overleden 1995
Ouders begraven kind.
Vader heeft de grafrechten en steen betaald.
Ouders gaan scheiden 2004
Vader overlijdt en wordt in graf bij kind begraven.
Erfgenamen regelen en betalen begrafenis en nieuwe text op steen.
Na 6 maanden geeft ex partner aan, dat we de text niet zonder haar toestemming hadden mogen wijzigen en wil oude text terug.
Heeft zij het recht hiertoe ??

Antwoord:

Geachte heer,

Dit is juridisch heel eenvoudig.
De persoon die de rechten op het graf heeft, beslist over het grafmonument en de tekst op de steen. Als de steen een tekst bevat die de rechthebbende (m/v) niet bevalt, kan hij/zij de steen laten verwijderen als hij/zij niet de eigenaar is. Als de rechthebbende ook de eigenaar van de steen is, kan hij zelf de steen veranderen, natuurlijk. Als niet-eigenaar van de steen kan iemand de tekst niet laten veranderen zonder toestemming van de eigenaar.

U schrijft dat de vader de grafrechten had. Wie heeft ze na zijn overlijden overgenomen? Als dat nog niet geregeld is, dan moet u dat meteen vandaag doen! U moet voorkomen dat de ex-partner de grafrechten van dit graf kan krijgen, want dat gaat complicaties geven, dat merkt u nu al.

Als de vader de grafsteen betaald heeft, is er niet zoveel aan de hand. Want volgens de wet (artikel 32a van de Wet op de lijkbezorging) is dan de vader de eigenaar van de grafsteen en na zijn overlijden diens erfgenamen. Niet zijn ex-partner van wie hij gescheiden is, want die is geen erfgenaam. Als niet-eigenaar heeft ze niets over de steen en de tekst te zeggen. Alleen zou zij, als zij nu rechthebbende van het graf zou zijn, nu de steen kunnen (laten) verwijderen. Maar niet kunnen veranderen.
Zie: Van wie is de grafsteen?


Kortom: als de vader de steen betaald heeft en eigenaar van de grafsteen was (en nu dus zijn erfgenamen) en iemand van de erfgenamen nu de nieuwe rechthebbende van het graf is, heeft de ex-partner niets te zeggen. Zij heeft geen rechten.
Het is op zich natuurlijk altijd wel goed om zaken aangaande het graf van een kind met beide ouders te overleggen, als dat redelijkerwijs kan. Maar soms zijn de verhoudingen zo slecht dat dit niet kan en dan houdt het op.

Men moet papieren over de aankoop van een grafsteen, zoals de offerte, tekening, order, factuur en betalingsbewijs (bankafschrift) altijd goed bewaren! Zij kunnen ook na tientallen jaren belangrijk zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >