vraag 56464 geeft u helder antwoord over schudden van graven. In onze gemeentelijke verordening is niets ove" />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Schudden van graven niet toestaan


25 oktober 2018

Vraag nummer: 56505

Beste meneer Van der Putten,

In vraag 56464 geeft u helder antwoord over schudden van graven. In onze gemeentelijke verordening is niets over schudden opgenomen. Kunnen we dit schudden weigeren op grond van onwerkbaar en niet piƫteitsvol? Onze begraafplaats bestaat uit zeer, zeer zware klei en in combinatie met een hoge grondwaterstand kunnen we het schudden niet netjes en eervol uitvoeren. De mogelijkheid die overblijft is met een graafmachine het stoffelijk overschot met klei en al te verplaatsen naar een nog dieper en nat gedeelte. Volgens mij staat de rechthebbende juridisch in zijn/haar recht om te schudden, maar voor ons als beheerder is de uitvoerbaarheid onwerkbaar en niet volgens onze normen en waarden om zo om te gaan met stoffelijke resten.

Antwoord:

Geachte heer,

Dat u het schudden van graven niet in de verordening geregeld hebt, betekent primair dat men er geen beroep op kan doen. Maar iedere rechthebbende op een graf mag het altijd vragen; dan mag de gemeente het afwegen en de argumenten die u noemt lijken mij goede argumenten om het niet te doen.

U meent dat een "rechthebbende juridisch in zijn/haar (staat) recht om te schudden", maar dat is niet het geval als het niet in de verordening staat.

Als u het beter en sterker geregeld wilt hebben moet u de verordening aanpassen en er duidelijk in zetten dat het samenvoegen (schudden) van graven niet is toegestaan. De argumenten hebt u al genoemd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >