Schudden van familiegraf mogelijk?


30 maart 2016

Vraag nummer: 45697

in ons familiegraf ligt begraven:
mijn opa sinds 1964
mijn oma sinds 1977
mijn tante sinds 11-2001
mijn vader sinds 13-5-2008
mijn moeder is 89 jaar en verblijft in een verpleeghuis. Bij haar overlijden wil ik graag dat zij bijgezet wordt in het familiegraf.
Het overlijden van mijn opa en oma is lange tijd geleden. Kan ik een verzoek indienen om het graf 'te schudden' zodat ook mijn moeder, volgens haar wens, daar begraven kan worden?
Ik wil dit graag nu al in orde maken omdat na haar overlijden de tijd daarvoor te kort zal zijn en zij 'een mens van de dag is'.
dank en vr gr
Nelleke

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Of het mogelijk is om het graf te schudden is in eerste instantie een vraag die u moet voorleggen aan de administratie van de betreffende begraafplaats. Sommige begraafplaatsen staan het schudden van graven niet toe; andere wel.

Dan is het het punt of dit een graf is waarbij 4 personen boven elkaar zijn begraven, dan wel 2 personen boven en 2 personen naast elkaar. Het schudden van een graf mag alleen gebeuren als de als laatste, als bovenste, begraven persoon, minstens 10 jaar geleden overleden is. Schudden is namelijk een vorm van ruiming. Ruiming van een graf mag pas na 10 jaar na de (laatste) begraving.
Als uw vader als laatste/bovenste van een 4-diep graf begraven is, kan het graf niet eerder dan in 2018 geschud worden. Dat uw grootouders al heel lang geleden overleden zijn is dan een gegeven dat geen rol speelt; je kunt er simpelweg niet bij als uw vader er boven ligt.

Als het gaat om een graf waarin 2 personen zowel naast elkaar als boven elkaar begraven zijn, dan is er technisch geen probleem met de grafrust van tien jaar. Als uw moeder dit jaar of volgend jaar zou overlijden, zou dat gedeelte van het graf geschud kunnen worden, waar uw vader niet begraven is. Maar ernaast.

Als de betreffende begraafplaats het schudden van graven toestaat en als het mogelijk is om het gedeelte van het graf naast uw vader te schudden (althans tot mei 2018), dan is het niet nodig om dit nu al uit te laten voeren. Begraafplaatsen zijn gewend om dit vlak voor een begrafenis uit te voeren, dezelfde ochtend of de voorgaande dag.
Maar het is voor u wel belangrijk om tijdig te weten of het schudden ├╝berhaupt wel mogelijk is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.