Schudden graf en mogelijkheid tot begraven?


17 augustus 2011

Vraag nummer: 25561

Ouders van mijn vader zijn begraven en ik ben benieuwd naar de mogelijkheden t.z.t. in dit 2 pers.graf begraven te kunnen worden.
Betekent het rechthebbende op een grafruimte zijn, ook dat deze grafruimte geschud kan worden en bepaald kan worden wie er in de grafruimte begraven wordt. E.e.a i.v.m. verlenging rechten. Het betreft een niet meer in gebruik zijnde begraafpaats, maar ik weet niet of er een formeel besluit tot sluiting is. De begraafplaats is in ieder geval niet gesloten, anders zou er n.m.m. geen schrijven voor verlenging grafrechten verstuurd zijn. Is het mogelijk dat er een verbod op begraven op een niet gesloten begraafplaats is ?

Antwoord:

Geachte heer,

In de grafakte die is opgesteld bij de uitgifte van het graf, of in de beheersverordening of het beheersreglement van de begraafplaats staat of het graf geschud kan worden. Dit kan op verschillende manieren geformuleerd zijn. Als het nergens staat maar er wel een akte of verordening/reglement is, betekent dat meestal dat het niet kan. Maar als er helemaal geen papieren zijn, betekent dat meestal dat het wel kan (hoe tegenstrijdig dat ook klinkt).

Het gesloten zijn van de begraafplaats betekent dat er niet meer in de graven begraven mag worden. Maar het is altijd de vraag of er een formeel besluit tot sluiting is. Het in onbruik raken is geen sluiting. Vaak zijn hier misverstanden over.

Dat de grafrechten verlengd (kunnen) worden zegt helemaal niets over het wel of niet gesloten zijn van de begraafplaats. Een graf is er immers niet alleen om in te begraven, maar ook om overledenen in begraven te houden. Dat laatste kan door verlenging van de grafrechten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >