Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruimte maken in graf


21 april 2020

Vraag nummer: 60567

Mijn opa en oma zijn in 1961 en 1967 begraven. Mijn ouders 2007 en 2013. Mag hier nog iemand bij? Juist omdat de begravenen van 60 en 53 jaar geleden toch al vergaan zijn? Het is zandgrond met lage waterstand bij de heide. Mijn oudste zus heeft de grafrechten en ik ben haar bewindvoerder. Mag zij uberhaubt nog in ditzelfde graf begraven worden? Grafrechten zijn voor 75 jaar.

Alvast bedankt voor uw antwoord

Vriendelijke groeten

Conny

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik neem aan dat u het bij de graven van uw ouders en van uw grootouders over 2 verschillende graven hebt. En dat in elk graf al 2 personen rusten. Of hebt u het over 1 graf met 4 personen?

Of in een van die graven bij iemand kan worden bijgezet, hangt af van de vraag voor hoeveel personen de graven bestemd zijn. Als het 3-persoons graven zijn, zou er nog ruimte moeten zij voor uw oudste zus. Als het 2-persoons graven zijn, zijn de graf in principe vol. Als het een graf voor 4 personen is, is het misschien al eens geschud.

Dan komt de vraag aan de orde of de graven geschud mogen worden. Bij het schudden van graven worden stoffelijke resten in het graf samengevoegd en dieper in hetzelfde graf begraven. Daardoor ontstaat er ruimte voor nieuwe kisten.

Of dat kan, hangt af van de regels van de betreffende begraafplaats. U hebt niet geschreven om welke begraafplaats het gaat. Dan kan ik het niet nakijken. Bij sommige begraafplaatsen mag zoiets, bij andere niet. Het heeft niet zozeer te maken met technische mogelijkheden, als wel met het principe. Dat kunt u in het beheersreglement of de beheersverordening van de begraafplaats nalezen. U kunt het ook de administratie vragen.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats' en de subrubriek 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf '.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >