Ruimingstermijn oude Wet op de lijkbezorging


1 november 2007

Vraag nummer: 5027  (oude nummer: 9831)

Ik ben op zoek naar de tekst van bov. gen. wet die voor 1991 van toepassing was en de tekst die vanaf 1991 van toepassing was. Het gaat mij vnl. om de ruimingstermijn. In 1991 van 10 naar 20 jr. gebracht; is dit ook voor algemene graven?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De ruimingstermijn is al eeuwen lang ongewijzigd 10 jaar. Binnen 10 jaar na de laatste begrafenis mag een graf niet geruimd worden. Dat geldt zowel voor algemene als voor eigen graven.

Dat tegenwoordig eigen graven voor minstens 20 jaar moeten worden uitgegeven, staat er los van. De ruimingstermijn blijft 10 jaar.

Bij een eigen graf zijn er twee voorwaarden die naast elkaar lopen om een graf te kunnen ruimen: er moet toestemming zijn van de rechthebbende ('eigenaar') en er moeten 10 jaar na de (laatste) begrafenis verlopen zijn. Dat betekent dat de rechthebbende op een eigen graf in principe mag besluiten om het graf te laten ruimen ('schudden') in het 11e t/m 20e jaar van het graf, maar niet in het 1e t/m 10e jaar. Maar dat komt in de praktijk niet voor, omdat het zinloos is. Je neemt geen graf voor 20 jaar om het na 10 jaar te laten ruimen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans mijn ervaring tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >