Ruiming onbepaalde tijdsgraven


2 oktober 2009

Vraag nummer: 6929  (oude nummer: 13972)

graven die voor onbepaalde tijd zijn uitgegeven en waarvan de rechthebbenden niet te vinden zijn op (oude adres) mogen die na plaatsing bordje > jaar, publicatie in regionale krant , worden geruimd.
(naam vermelding bij mijn vraag hoeft niet)

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als van graven die voor onbepaalde tijd zijn uitgegeven de rechthebbenden niet (meer) te vinden zijn, betekent dat nog niet dat de graven geruimd mogen worden.
Dat mag alleen als in het verleden, op het moment van uitgifte van die graven, overeengekomen was dat de rechten zouden vervallen als er geen rechthebbende meer was. Als zo'n afspraak niet is gemaakt, mogen de graven nooit geruimd worden. Althans niet om deze reden. Wel, bijvoorbeeld, als het grafmonument sterk verwaarloosd is.

Het juridische kenmerk van grafrechten is nu juist dat de rechten 'zakelijk' zijn, wat betekent dat ze op de zaak blijven rusten ook als er geen persoon meer is die het recht heeft.

Het ruimen van zulke graven mag dus ook niet na plaatsing van bordjes, publicaties etc. Het mag alleen als in het verleden, bij de uitgifte van de graven, is afgesproken dat in bepaalde omstandigheden de rechten zouden vervallen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >