Ruiming graf (opgraven en cremeren)


27 juni 2011

Vraag nummer: 25313  (oude nummer: 16841)

Mijn vader ligt sinds 1999 begraven, nu wil mijn moeder (grafrecht loopt 2014 af) de overblijfselen laten cremeren en de urn thuis houden.Ik heb de begraafplaats gebeld en de kosten zouden €802 zijn voor de ruiming. Dit is toch absurd we hebben al die jaren netjes betaald en het graf zou zo en zo geruimd worden.Kan dit???? B.V.D

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, dit kan. Iedere begraafplaats kan daar eigen tarieven voor vaststellen. Dit is een gemiddeld tarief.
En ja, dat is duur. Het in stand houden en onderhouden van begraafplaatsen is nu eenmaal een kostbare aangelegenheid. De meeste gemeenten leggen er dik geld op toe, ondanks soms forse tarieven.

U geeft uw vraag de titel 'Ruiming graf', maar dit is geen ruiming van een graf.

Er is een groot verschil tussen het opgraven van overblijfselen om deze te cremeren en het ruimen van een graf.
Bij het opgraven moet het graf worden geopend, moeten de stoffelijke resten zorgvuldig bij elkaar worden gezocht en moet het graf weer worden gesloten.
Bij de ruiming van een graf, wordt het graf nog niet geopend. Vaak verwijdert men eerst de grafsteen, maar de inhoud van het graf wordt meestal pas verwijderd als het graf aan een andere familie wordt uitgegeven en het graf gereed wordt gemaakt voor een nieuwe begraving. Dan pas wordt het graf geopend. U moet het zich concreet zo voorstellen, dat als bijvoorbeeld om 12.00 uur de begrafenis is gepland van de nieuwe 'bewoner' van het graf, dat dan eerst om 8.00 uur de stoffelijke resten van diens voorganger worden verwijderd. Het graf hoeft er niet extra voor te worden geopend en dat scheelt aanmerkelijk in de kosten.
Bovendien is het zo, dat er veel tijd kan zitten tussen het moment dat de grafrechten eindigen en het graf geruimd kan worden, en het moment dat die plek weer aan een ander kan worden uitgegeven. Daar kunnen makkelijk jaren overheen gaan. Soms wordt de inhoud van graven nooit geruimd. omdat men die plek nooit meer nodig heeft.

Dus, het is helemaal niet zeker dat het graf sowieso geruimd zou worden. En als het zou gebeuren in combinatie met een volgende begrafenis, zou uw moeder er waarschijnlijk jaren op moeten wachten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.