Ruiming bijwonen


17 juni 2017

Vraag nummer: 51034

Geachte heer, mevr.
Is het misschien mogelijk voor mij om eens een ruiming bij te wonen. Heb altijd al een fascinatie gehad met wat er gebeurt met de dood en wat er gebeurt na zoveel jaar in de grond, zou heel graag dit eens van dichtbij willen zien.

M.v.g. Ron Eeuwes

Antwoord:

Geachte heer,

Alle begraafplaatsen hebben in beheersverordening (bij gemeenten) of beheersreglement (bij kerkelijke begraafplaatsen of begraafplaatsen van stichtingen e.d.) het voorschrift staan dan niemand bij een opgraving of ruiming aanwezig mag zijn, met uitzondering natuurlijk van de mensen die het werk uitvoeren.

Het klinkt misschien wat gek om het zo te noemen, maar het is ook een stukje privacy van de overledenen. Vooral in kleinere plaatsen kende men de overledene vroeger persoonlijk en dan gaat het te ver om overleden mensen later (niet spiernaakt maar) bot-naakt te showen.

Er is overigens gewoon ook niet zoveel te zien. Men gaat graven en komt dan een skelet tegen. Kist en kleding zijn meestal verteerd. Er is op internet een karrenvracht aan foto's te vinden van skeletten in de aarde. Welnu, zo ziet het er uit.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >