Ruimen van graven kerkhof verzorgingshuis


3 april 2007

Vraag nummer: 4737  (oude nummer: 9121)

Op kerkhof bij verzorgings-huis ligt een aantal oud-bewoners begraven. Familie heeft wel het graf betaald, maar er zijn nooit grafrechten betaald. De laatste bijzetting was 1993, kerkhof is officieƫl gesloten in 2003. Vanwege maken van doorsteek moet deel van graven wijken. We kunnen niet van alle overleden familieadresen achterhalen. Al wel advertenties gezet in regiobladen en aankondigingen op het kerkhof. Hoe nu te handelen als reacties uitblijven?
Vriendelijke groeten
Leo van Lisdonk

Antwoord:

Geachte heer,

Wat betekent "Familie heeft wel graf betaald, maar nooit grafrechten betaald"? Is het wat ik vermoed dat het zal zijn "Familie heeft wel graf betaald, maar verzorgingshuis als eigenaar kerkhof heeft nooit grafrechten uitgegeven"? En dat laatste om de simpele reden dat men ook geen eigen graven wilde uitgeven. Omdat het waarschijnlijk ging om het willen bieden van een eenvoudige voorziening voor bewoners, die geen banden meer hadden met andere plaatsen in den lande.
De kans is groot dat het hier gaat om algemene graven, als het tenminste een-persoons graven waren. En geen graven waarin echtparen begraven zijn.

Ik ben niet helderziend, dus moet vragen wat er in het verleden over die graven op papier is gezet. Wat is destijds aan bewoners verteld, als ze daar begraven wilden worden? Wat is aan nabestaanden verteld, wat staat er over op papier?
Ik vraag het, omdat het in theorie zo kan zijn dat het eigen graven zijn. In dat geval eindigen de grafrechten na afloop van de termijn waarvoor het graf uitgegeven is. Het sluiten van de begraafplaats betekent niet dat grafrechten eindigen, alleen dat het recht om te begraven eindigt. Niet het recht om begraven te houden. Tenzij vooraf is afgesproken dat de grafrechten wel eindigen op het moment van sluiting van de begraafplaats.

Maar laten we er van uitgaan dat het in juridische zin algemene graven zijn. Dan kunt u die graven na 10 jaar zonder meer laten ruimen, tenzij met nabestaanden een langere termijn overeen gekomen was. Het is dan slechts een kwestie van fatsoen, niet-verplicht, dat u nabestaanden wilt informeren en hen wellicht in de gelegenheid wilt stellen omde stoffelijke resten naar een andere begraafplaats over te brengen. Of te laten cremeren.
Als reacties uitblijven, kunt u de graven gewoon ruimen. Ook vriendelijkheid en attentheid kennen grenzen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >