Ruimen van graf met kistje en urn


31 oktober 2017

Vraag nummer: 52559

Mijn zoontje is begraven in 1971 en ons is toegezegd dat deze kinderbegraafplaats nooit geruimd zou worden
Dit heeft gemeente Schiedam gezegd
Nu is het overgegaan naar Yarden. In Februai 2012 is de urn van mijn moeder onder de tegel bij gezet en nu willen ze het graf volgend jaar 2018 gaan ruimen maar er is toch een rust tijd van 10 jaar voor de urn.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat 'ons is toegezegd dat deze kinderbegraafplaats nooit geruimd zou worden' heeft juridisch geen betekenis als dat niet zwart op wit staat en is vastgelegd in een beschikking of verordening. Mondelinge toezeggingen van medewerkers en van bestuurders van een gemeente hebben geen juridische geldigheid. Alleen schriftelijke.

Wat betreft de bijzetting van de urn van uw moeder in 2012: daar geldt wat in de beschikking of akte van uitgifte van het graf staat. Als daar een zogenaamd uitsluitend recht op rust hebt u de wettelijke garantie dat u de huur mag verlengen. Zo niet, dan niet.

Een urn heeft alleen een rusttijd van 10 jaar voor de beheerder van de begraafplaats of het crematorium waar de urn verblijft, als geen andere afspraken zijn gemaakt. Bijvoorbeeld over eerder verstrooien. Maar dat de beheerder de urn niet binnen 10 jaar mag ruimen, wil nog niet zeggen dat hij een graf in stand moet laten. De urn kan elders in een opslag bewaard worden, voordat de as verstrooid mag worden.

Van dit grafje moeten er papieren zijn. Daar behoort in te staan van wanneer tot wanneer het graf zijn uitgegeven en of er recht op verlenging van de huur is.
U schrijft er niets over, maar daar staat het antwoord op uw vraag in.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.