Ruimen van een graf zonder toestemming


29 juni 2009

Vraag nummer: 6670  (oude nummer: 13323)

Ik ging naar het graf van mijn vader en tot mijn schrik za ik dat deze geruimt was ging er niet vaak heen omdat mijn vader in bussum begraven lag en ik in Heerenveen woon.

Kan dit zomaar zonder toestemming.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als de termijn waarvoor het graf is uitgegeven, afgelopen is, kan het graf natuurlijk geruimd worden. Als de nabestaanden het graf langer willen laten bestaan, moeten ze de huur (tijdig) verlengen.
Daar is natuurlijk ook geen toestemming voor nodig. Als u bijvoorbeeld een flat huurt van 1 januari 2008 tot 1 januari 2009, om maar eens een vergelijking te maken, dan heeft de verhuurder uw toestemming ook niet nodig als hij vanaf 1 januari 2009 de flat aan een ander wil verhuren, wil slopen, verven etc. Uw rechten zijn dan voorbij.

Wellicht stond het graf op naam van een ander familielid, dat heeft besloten om de huur niet te verlengen.

Als u zelf wilt dat het graf alsnog in stand wordt gehouden, is dat misschien nog mogelijk. Men haalt in de regel na het verlopen van de termijn het grafmonument weg, maar nog niet de inhoud van het graf. Als het graf nog niet aan een andere familie is uitgegeven, kunt u de rechten misschien nog verwerven.

Het komt gelukkig zeer zelden voor, maar het is niet uitgesloten dat het grafmonument door een vergissing van de begraafplaats binnen de gehuurde termijn is verwijderd. In dat geval kunt u natuurlijk klagen en moet de begraafplaatshouder de oude situatie herstellen en een grafmonument vergoeden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >