Ruimen / schudden in Zwartewaterland


25 oktober 2017

Vraag nummer: 52489

Goedenavond,

De gemeente Zwartewaterland geeft hier graven uit voor onbepaalde tijd en voor 40 jaar. Wat er na 40 jaar met die graven gaat gebeuren (wanneer ze niet verlengd worden) is nog niets over bekend. Stel dat een rechthebbende na 40 jaar afstand doet van het graf. Dan valt het terug naar de gemeente. De gemeente laat ze er vast niet in liggen. Dus die gaan hoogst waarschijnlijk ruimen/schudden, wat nu niet toegestaan is. Ten tweede maakt het op dit moment niet uit of je nu een graf koopt voor onbepaalde tijd, of een graf voor 40 jaar omdat er niets bekend is wat er na 40 jaar met zon graf gaat gebeuren. Zijn daar nog bepaalde regels of verplichtingen voor?
Het vreemde is, de gemeente bestaat uit 3 woonplaatsen. Op 2 begraafplaatsen binnen dezelfde gemeente Zwartewaterland mag er wel geruimd/geschud worden.

Hartelijke groet, Dinant van Dijk

Antwoord:

Geachte heer,

De particuliere graven die voor 40 jaar worden uitgegeven, mogen na afloop van die termijn door de rechthebbenden verlengd worden. Als dat niet gebeurt, mag de gemeente als begraafplaatshouder de graven ruimen, zodat ze weer aan een andere familie uitgegeven kunnen worden.

Het maakt wel degelijk uit of men een graf voor onbepaalde tijd aanschaft of een graf voor 40 jaar. Na 40 jaar mag de gemeente het graf ruimen, als het niet verlengd wordt. Tot voor kort was de gemeente erg terughoudend met het ruimen van graven, maar het is onwaarschijnlijk dat dit in de toekomst ook zo blijft. Niet voor niets is er een verschil in de termijn van uitgifte.

Een begraafplaatshouder is niet verplicht om de graven te ruimen. Alleen bevoegd om de graven te ruimen. Of en wanneer hij van die mogelijkheid gebruik maakt, zal afhangen van de vraag of hij de ruimte nodig heeft voor nieuwe graven. Of omdat het handig is voor het beheer van het terrein of omdat het er mooier uitziet. Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dat men liever de 'open plekken' in de rijen telkens weer opvult dan dat men elders nieuwe graven uitgeeft.

Er is natuurlijk ook een verschil tussen het ruimen van de grafmonumenten en het ruimen van de inhoud van een graf. Dat laatste gebeurt in de regel pas als men de plek waar aan een andere familie ter beschikking stelt als nieuw graf.

De beheersverordening voor de gemeentelijke begraafplaatsen in Zwartewaterland maakt geen onderscheid tussen de begraafplaatsen en de woonkernen. Op elke begraafplaats kunnen graven worden geruimd als de termijn verlopen is of wanneer de grafrechten vervallen omdat men afstand doet van een graf of omdat men zich niet aan de verordening houdt. Alle begraafplaatsen worden gelijk behandeld en overal gelden dezelfde regels.
Er wordt in de uitvoeringsregeling alleen een uitzondering gemaakt voor de begraafplaatsen de Greente in Genemuiden en Sandtvoirt te Hasselt. Daar is in bepaalde gevallen de begraving mogelijk van beide ouders of naaste familieleden in een particulier graf waarin één of meer vroegoverleden kinderen zijn begraven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.