Ruimen graf ouders, maar 40 jaar nog niet om


16 mei 2017

Vraag nummer: 50777

begin 2017 brief ontvangen dat in 2017 de grafrechten vervallen betalen of anders ruimen. hierop gereageerd akkoord ruimen vader op 16-5-1977 overleden. dus 40 jaar geleden. Wat schets mijn verbazing op 15-5-2017 was de steen al verwijderd. hierover gebeld kreeg ik de boodschap dat per 1 januari 2017 de graf rechten zijn verlopen en dat men dit rechtelijk mag .het ruimen van het graf gebeurd later.calixtius kerkhof eindhoven. toch blijf ik dit vreemd vinden 1977 t/m 2017 is tocht 40 jaar het jaar is toch niet om ??? gekeken waar dit dan wel wettelijk vast ligt niet gevonden. Ruimen was akkoord maar voor de 40 jaar voorbij waren toch wel wat bot.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dit lijkt mij ook vreemd. Maar onmogelijk is het niet. Er zijn begraafplaats die grafrechten niet in laten gaan of laten eindigen op een datum in het midden van het jaar, maar telkens per 1 januari.
Persoonlijk vind ik dat onverstandig omdat de administratie van de begraafplaats dan rond de jaarwisseling een vloedgolf aan administratieve handelingen heeft. Spreiding over het jaar lijkt mij dan handiger. Maar goed, ik zie het een enkele keer wel gebeuren.
Maar als door de begraafplaats de termijn dan op 1 januari wordt gezet, gebeurt dat meestal niet door verkorting van de termijn maar met een kleine verlenging. Als uw vader op 16 mei 1977 overleden was, zou de eerste termijn van het grafrecht (voor waarschijnlijk 20 jaar, dar was een veel voorkomende termijn) niet tot 1 januari 1997 lopen, maar tot 1 januari 1998.

In uw geval zou ik zeggen: kijk gewoon de grafbrief waarmee het graf is uitgegeven er op na. En ook bij eerdere verlengingen van de grafrechten, als de termijn niet meteen 40 jaar was, zullen er data in de correspondentie staan.

Als de 40 jaar nog niet om waren, lijken mij excuses van de begraafplaats op hun plaats. Als het grafrecht wel per 1 januari 2017 verlopen was, is dat vreemd / ongebruikelijk, maar was het blijkbaar dan zo.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >