Reactie op ontruiming familie graf (12998)


14 mei 2009

Vraag nummer: 6522  (oude nummer: 13008)

geachte heer van der putten
omtrent de ontruiming van het familie graf. zijn er bepaalde dinge gebeurt, zo is namelijk de grafrechthouder reeds overleden. zo ook de pastoor die des tijds door mijn oudere broer op de hoogte is gesteld, als er iets is met het graf of betaling ben ik de oudste van de kinderen en wil daar graag over benadert worden.
deze pastoor heeft dat spijtig maar nergens in beschreven, doordit is andere pastoor cq bestuur dus niet geinformeert hier over.
met zoals de eerder gestelde vraag, dit alles ten gevolg

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zo kan er van alles scheef lopen, blijkt. Erg jammer.

Ik adviseer gewoonlijk ook altijd om dit soort dingen schriftelijk te doen en een schriftelijk antwoord te vragen. Dan is er een brief, die ergens in de administratie zit en dan ben je niet afhankelijk van wat derden zich herinneren of niet. En dan kun je met kopieen van brieven aantonen dat je tijdig hebt gereageerd.

Als de voormalige grafrechthouder overleden was, had u moeten vragen om het graf op uw naam te zetten. En daar natuurlijk een schriftelijke bevestiging van te vragen. Mondelinge afspraken zijn gewoon vaak niet duidelijk genoeg. Bij een wisseling van de wacht weet niemand meer iets.

In uw geval zou u, als u zulke correspondentie had, van de parochie kunnen vorderen dat ze de rechten niet alleen herstellen, maar ook dat ze een nieuwe grafsteen betalen. Want het niet tijdig waarschuwen was dan aantoonbaar hun fout geweest. Nu niet.

Dat is voor u nu wijsheid achteraf. Maar misschien worden er andere mensen door gewaarschuwd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.