Opnieuw grafrechten bij het schudden/ruimen van een graf


3 november 2009

Vraag nummer: 7037  (oude nummer: 14256)

Beste heer Van der Putten,

Wij willen een beleid ontwikkelen met betrekking tot het schudden/ruimen van graven. Van een collega begreep ik dat u in het verleden een vraag hierover beantwoord hebt.
Specifiek gaat het om de juridische mogelijkheid om bij het schudden/ruimen van een graf uitgegeven voor onbepaalde tijd bij een nieuwe begraving opnieuw grafrechten te kunnen innen.
Helaas heb ik het antwoord op deze vraag (nog) niet kunnen vinden op uw site.

Alvast hartelijk dank en met vriendeljke groet,

XX
gemeente Z

Antwoord:

Geachte heer,

De door u gestelde vraag is ook al enkele malen eerder aan de orde gekomen. Maar ja, er zijn inmiddels zoveel vragen....

Over naar uw vraag:
Nee, het is juridisch niet mogelijk om bij het schudden/ruimen van een graf uitgegeven voor onbepaalde tijd bij een nieuwe begraving opnieuw grafrechten te innen. De grafrechten zijn immers al betaald en er is geen enkele rechtsgrond voor dubbele betaling.
Maar u kunt natuurlijk wel voor het schudden van het graf een fors tarief vragen; dan hebt u feitelijk hetzelfde effect, namelijk toch nog inkomsten voor zo'n graf ontvangen. Bij hoge tarieven houd je alleen de mensen over die het om principiele redenen graag willen en krijg je geen mensen die graag goedkoop begraven willen worden. De laatste nemen dan een nieuw standaard graf.

In uw gemeente kost een graf voor 2 personen voor 30 jaar ruim 3.000,-. Het is dan helemaal niet zo gek om voor het schudden van een graf voor onbepaalde tijd een tarief van bijvoorbeeld 3.000,- per overledene te vragen; die overledene krijgt immers in principe 'eeuwige' rust. Er is geen maximum of minimum om het tarief voor het schudden van een graf vast te stellen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.