Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgravingen (schudden van een graf)


21 december 2021

Vraag nummer: 64082

Goedendag,

Wij hebben een familie graf voor drie personen, mijn oma en opa liggen hier in al 35/40 jaar in het graf. Nu is mijn moeder overleden en hadden we via de Begravenisondernemer geregeld dat het graf geruimd zou worden en de resten gecremeerd en weer bijgezet. Door een fout van de Begravenisondernemer is dit niet gebeurt en ligt mijn moeder boven op . Nu wil de gemeente en beheerder van de begraafplaats wel meewerken aan de oplossing maar ze willen allen mijn moeder even verwijderen en dan mijn opa nr 2 opgraven maar weigeren mijn oma nr 3 ook op te graven mijn moeder wordt weer terug geplaatst maar dan kan alleen mijn vader er nog bij en niet mijn broer meer in de toekomst kan dit ?

Met vriendelijke groet Petra lodder

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Daar kan ik u geen antwoord op geven, omdat u niet schrijft om welke begraafplaats en gemeente het gaat. Omdat elke begraafplaats of gemeente eigen regels heeft, kan ik niets zeggen zonder dat te weten.

Ook is het van belang om te weten hoe kort of lang geleden dit gebeurd is. Wellicht is het mogelijk - maar ook nodig - om een bestuursrechtelijk besluit van de gemeente op dit punt te vragen of uit te lokken, waartegen bezwaar kan worden gemaakt. Maar dat kan ik zonder nadere gegevens niet beoordelen.

Juridisch wettelijk gezien gaat het hier niet om opgravingen, maar om het schudden van het graf en het tijdelijk opgraven van uw moeder. Het schudden van een graf is een vorm van ruiming, waar andere regels voor gelden dan voor opgravingen.

Zie vergelijkbare vragen over het schudden van graven in de subrubrieken 'Graf ruimen' en 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Zie voor de wettelijke regeling voor het eigendom van grafmonumenten sinds 2011: Van wie is de grafsteen?


TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >