Nog niet verstreken grafrusttermijn (en schudden graf)


19 februari 2014

Vraag nummer: 37420

Geachte heer Van der Putten,

de wettelijke grafrusttermijn is 10 jaar en geen dag korter of langer. Dat is mij duidelijk en deze termijn moeten we dan ook respecteren. Toch wil ik u vragen of er mogelijkheden zijn om op zeer korte termijn een beslissing te kunnen nemen om een bijzetting in een graf te laten plaatsvinden, in een graf waarbij een reeds eerder begraven persoon deze bijzetting niet toestaat. De grafrusttermijn van deze persoon eindigt 8 maart dus we hebben het over twee en een halve week.
Als er binnen twee maanden van het ingaan van de grafrusttermijn mogelijkheden zijn om een opgraving/herbegraving te laten plaatsvinden, zijn deze er ook voor opgraven/herbegraven of schudden binnen twee maanden voor het verstrijken van de grafrust-termijn?

bij voorbaat dank voor uw antwoord en met vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte heer,

Formeel is 10 jaar grafrust 10 jaar. Maar als een graf na 9 jaar, 11 maanden en enkele dagen geschud moet worden om ruimte te maken voor een nieuwe begrafenis, dan zou ik 10 jaar niet zo letterlijk nemen als precies 10 x 365 dagen en 2 of 3 schrikkeldagen.

Voor een familie is het vaak van groot emotioneel belang om bepaalde personen samen in 1 graf te krijgen. En er is ook financieel belang om geen extra graf te hoeven kopen als het niet nodig is.

De grafrusttermijn is bedoeld om een stoffelijk overschot de tijd te geven om te skeletteren. Dat is na 9 jaar eigenlijk net zo goed als na 10 jaar. 10 jaar is wat dat betreft ook alleen maar een rond makkelijk te onthouden en te hanteren getal.

Als je zo dicht bij het einde van die 10 jaar zit, zou ik er geen moeite mee hebben om een graf 2 weken eerder te schudden. Vooral ook omdat eigenlijk altijd ook een opgraving en herbegraving van een overledene mogelijk is, ook binnen die 10 jaar. Al doe je dat om een aantal redenen liever niet na 1 of 4 jaar. Bij het schudden van een graf wordende stoffelijke resten opgegraven om dieper in hetzelfde graf te worden herbegraven. Met een verlof voor opgraving zou dat in principe probleemloos kunnen. Zowel feitelijk als juridisch. Maar in uw situatie zo'n verlof laten vragen en afgeven is een onzinnige bureaucratie.

Kortom: ik zou dit graf in deze situatie gewoon schudden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >