Mag ik erbij zijn? (ruimen graf opa)


9 juni 2014

Vraag nummer: 38731

goedenavond

mijn opa is nu 15 jaar overleden en ik heb gehoord dat zijn graf eerdaags wordt geruimd nu is mijn vraag is er een mogelijkheid dat ik erbij mag zijn als zijn graf geruimd gaat worden ik mis me opa nog elke dag ik hoop graag een andwoord hierop te krijgen
vr gr
XX

Antwoord:

Beste R.....,

Dat is helaas niet mogelijk. Alle begraafplaatsen hebben in hun regels staan dat er geen mensen aanwezig mogen zijn bij een opgraving of een ruiming. Behalve dan de mensen die het werk doen, natuurlijk.

Dat is niet zomaar een regel. Die regel heeft een goede reden. In het verleden is de ervaring dat mensen het heel erg moeilijk vinden om de stoffelijke resten te zien van iemand die ze vroeger persoonlijk gekend hebben. Zelfs voor professionals. Vaak let men er op dat de grafdelvers niet een graf hoeven te ruimen van iemand die ze persoonlijk gekend hebben. Mensen vinden dat meestal toch veel moeilijk dan dat ze dat tevoren dachten.
Maar de regel beschermt ook de privacy van de overledene.

In jouw geval is er - denk ik - nog een extra probleem. Ik vermoed namelijk dat jouw opa is begraven in een zogenaamd algemeen graf. Anders zou het graf niet na ongeveer 15 jaar geruimd worden, maar pas na 20 jaar. Als algemene graven geruimd worden, ruimt men vaak een hele serie graven naast en onder elkaar. Als die graven open liggen, kun je meestal ook niet meer zien welk graf van welke persoon is. Vaak worden dan hele vakken van het terrein voor een deel afgegraven en dan heb je geen houvast meer.
Dus, ook al zou het niet verboden zijn, praktisch is het graf dan niet meer herkenbaar en is niet te zien wie wie was.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over opgraven en herbegraven of cremeren:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >