Mag een graf eerder dan 2023 geruimd worden?


8 juli 2011

Vraag nummer: 25325  (oude nummer: 16866)

Mijn ouders, moeder overleden in 1986, vader overleden in 2003 liggen samen in 1 graf (huurgraf).
Ik weet dat er een grafrust is van 10 jaar. Zou ik het graf mogen ruimen in 2013 i.p.v. 2023 als de grafrechten zijn verlopen. Ik heb nog een jongere zus die nooit iets verzorgd. Ik ben pas weduwe en alles komt op mij neer. Mijn echtgenoot is gecremeerd. Mijn oudste broer is in 2009 overleden.
Heb ik toestemming nodig van mijn zus om het graf eerder te laten ruimen, of is dit helemaal niet mogelijk?
Zijn er ook kosten aan verbonden?
Mijn vader heeft uit zijn nalatenschap de verlenging van 20 jaar zelf betaald. De eerste termijn van mijn moeder zou in 2006 zij verlopen. Nu is er vanaf 2003 weer 20 jaar bijgekomen.
Graag uw mening hierover.
MvG
C. Hilberts

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U kunt (nu al) afstand doen van het graf. Dan kan de begraafplaatshouder het graf in 2013 ruimen. Daar hebt u niet de toestemming van uw zuster voor nodig.

Het is echter wel logisch om uw jongere zuster (of haar kinderen) eerst te laten weten dat u afstand wilt doen van het graf en haar (hen) te vragen of zij het over wil(len) nemen. Als zij dat wil, wordt het haar verantwoordelijkheid. Als zij dat niet wil, kunt u gerust afstand doen.

Het ruimen van een graf is altijd de verantwoordelijkheid van de houder van de begraafplaats. Dat kunt u zelf nooit vragen of eisen. De houder beslist dan wanneer het monument wordt verwijderd en wanneer zij het graf eventueel weer aan een andere familie ter beschikking stelt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.