Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten voor ruiming van een graf


16 november 2018

Vraag nummer: 56693

Goedemiddag,

Ik heb een vraag..... Een vriend van mij krijgt de keus om het graf van zijn vader te verlengen voor 5 jaar of het laten ruimen.
Hij zegt dat hij voor verlenging 300 euro moet betalen en voor ruimen 950 euro. Is ruimen niet gewoon gratis?
En als hij verlengd en zal zelf te komen overlijden, zijn dan zijn kinderen verplicht om deze kosten op zich te nemen of komt alles automatisch te vervallen?

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwood
Anja Nijkamp

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan u het juiste antwoord niet geven, als ik niet eerst het contract van het betreffende graf met de begraafplaats heb gezien. Als in het contract staat dat kosten voor het ruimen verschuldigd zijn, dan is uw vriend daar aan gebonden. Als het niet zo is, dan niet. In het verleden waren de kosten van ruiming gewoon inbegrepen in de kosten aan aanschaf van het graf. Dat is eeuwen lang zo geweest en nu gewoonlijk ook het geval.

Ik hoor hier echter vaak klachten over. Na onderzoek blijkt vaak dat er helemaal geen kosten voor het ruimen van een graf verschuldigd zijn. Sommige begraafplaatshouders suggereren ergens recht op te hebben, wat ze helemaal niet hebben.

Hier zijn al tientallen vragen over gesteld in de subrubrieken 'Graf ruimen' en 'Grafsteen/monument'.

Ik verwijs naar mijn antwoord op vraag 56545 'Ruimen graf van oom van mijn echtgenote; terechte kosten?' van twee weken geleden. In die vraag wordt verwezen naar een reeks van antwoorden op andere vragen.

Een bedrag van 950 euro voor de ruiming van het grafmonument is een extreem hoog bedrag. In een aantal gevallen, bij niet-gemeentelijke begraafplaatsen, kan men er soms een klacht over indienen bij de Ombudsman Uitvaartwezen. Zie de site Ombudsman Uitvaartwezen.nl voor de procedure en voorwaarden.

Maar mijn eerste advies is: laat de begraafplaats eerst maar eens bewijzen aan de hand van een overeenkomst dat er een verplichting bestaat om zulke ruimingskosten te betalen. In de meeste gevallen kan men dat niet, vreemd genoeg.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >