Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten ontruiming graf


21 november 2019

Vraag nummer: 59266

wat kost de ruiming van een graf

Antwoord:

Geachte heer,

Het is jammer dat u niet omschrijft in welk kader u uw vraag stelt. Want er zijn diverse mogelijkheden. Of u een graf zelf wilt ruimen, of niet. Sommige begraafplaatsen sturen brutaalweg rekeningen, die juridisch ongefundeerd zijn.

De kosten van het ruimen van een graf zijn gewoonlijk niet voor rekening van de rechthebbende van een graf of nabestaanden.
Een rechthebbende kan normaal gesproken ook niet de ruiming van een graf verlangen; dat is volgens de wet de bevoegdheid van de begraafplaatshouder.

Een enkele begraafplaats maakt de ruiming op verzoek wel mogelijk; soms ook ruiming in de vorm van het 'schudden' of 'samenvoegen' van een graf. Maar daar zijn geen vaste tarieven voor. Iedere begraafplaats hanteert een eigen tarief.

Sinds een paar jaar zijn er - met name rooms-katholieke - begraafplaatsen die bjij het einde van een grafrecht kosten voor het ruimen van het graf in rekening willen brengen.
Als in de overeenkomst tot uitgifte van het graf staat dat later kosten voor het ruimen verschuldigd zijn, dan is men daar aan gebonden. Als het niet zo is, dan niet. In het verleden waren de kosten van ruiming gewoon inbegrepen in de kosten aan aanschaf van het graf. Dat is eeuwen lang zo geweest en nu gewoonlijk ook het geval.

Ik hoor hier echter vaak klachten over. Na onderzoek blijkt vaak dat er helemaal geen kosten voor het ruimen van een graf verschuldigd zijn. Sommige begraafplaatshouders suggereren ergens recht op te hebben, wat ze helemaal niet hebben.

Hier zijn al tientallen vragen over gesteld in de subrubrieken 'Graf ruimen' en 'Grafsteen/monument'.

Ik verwijs naar mijn antwoord op vraag 56545 'Ruimen graf van oom van mijn echtgenote; terechte kosten?'. In die vraag wordt verwezen naar een reeks van antwoorden op andere vragen.

Mijn advies is: laat de begraafplaats eerst maar eens bewijzen aan de hand van een overeenkomst dat er een verplichting bestaat om zulke ruimingskosten te betalen. In de meeste gevallen kan men dat niet, vreemd genoeg. Ik heb in al die jaren dat mensen er vragen over stellen, nog nooit aangetoond gezien, dat een factuur van een parochie of andere begraafplaatshouder terecht was.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

NB
Deze vraag is een dag later nogmaals gesteld.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >