Kosten grafruiming


6 mei 2009

Vraag nummer: 6497  (oude nummer: 12946)

ls.ik heb van het kerkbestuur een schryven gekregen,dat de grafrechten verlopen.nu wil de familie niet verlengen.als ik het laat ruimen door het kerkbestuur,kost me dit €300,- als we het zelf doen kost het niets.kan het kerk bestuur dit van ons eisen? en mogen wy dit zelf doen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De vraag is al vaker gesteld. Zie de andere vragen, die al jaren geleden uitgebreider zijn beantwoord, in de sub-rubrieken Graf ruimen, Grafsteen/monument en Verordening/reglement.

Als de voorwaarde niet bestond op het moment van het vestigen of het verlengen van het grafrecht, kan het kerkbestuur nu geen kosten voor ruiming in rekening brengen. Dan maakt het geen onderdeel uit van de overeenkomst die is aangegaan bij de uitgifte van het graf.
Als de voorwaarde toen al wel bestond, wat het kerkbestuur zal moeten aantonen, is alleen de rechthebbende aanspreekbaar en geen willekeurige nabestaande(n).

U kan en mag (de inhoud van) een graf niet zelf ruimen. Het zelf verwijderen van een grafmonument mag waarschijnlijk wel, maar alleen met toestemming van de begraafplaatshouder.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >