Kan ik ruimen als ZZP-er?


20 september 2011

Vraag nummer: 26096

Hoi,ik zou graag het volgende willen weten.Ik ben nu 7 jaar begraafplaatsbeheerder en jaarlijks doe ik ongeveer 50 graven ruimen.Nu doe ik dat in loondienst,maar is dit ook mogelijk als ik zzp-er zou worden.Ben ik dan hiertoe bevoegd.De gemeente wil mij nl als zzp-er verder laten werken op de begraafplaats.gr h.kuijpers

Antwoord:

Geachte heer,

Zeker is het mogelijk om als zzp-er graven te ruimen. Of andere werkzaamheden op een of meer begraafplaatsen te verrichten, zoals grafdelven en onderhoud plegen. Als u maar werkt in opdracht van de houder van een begraafplaats; in loondienst of als zelfstandige maakt dan niet uit.

Echter, er zitten wel wat haken en ogen aan het zzp-er zijn. Als u maar 1 opdrachtgever hebt, kan de Belastingdienst u toch als een soort werknemer aanmerken en moet een opdrachtgever sociale premies afdragen. Zoiets dergelijks staat mij bij. Ik weet het niet precies, want ben zelf niet in die situatie en ik ben geen fiscalist en arbeidsrechtdeskundige. Maar het is in elk geval verstandig om eerst eens alle plussen en minnen op een rij te zetten.

Meer informatie over het ZZP-er zijn kunt u krijgen bij de Kamer van Koophandel. En bij de Belastingdienst.
Ook de afdeling Personeelszaken van uw gemeente kan u helpen om de nodige informatie te verzamelen.
U kunt ook eens naar andere kleine bedrijfjes in de begraafplaatsbranche kijken en hen naar hun ervaringen vragen. Zulke bedrijfjes zijn vaak aangesloten bij de BVOB. Zie http://www.bvob.eu/wie-zijn-wij.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.