Inlichten over het grafruimen


11 maart 2017

Vraag nummer: 50049

de gemeente Apeldoorn heeft het graf van mijn vader geruimd. Mijn oudste zus is daar van op de hoogte gebracht via een brief .mijn vraag is is zij dan verplicht om de andere nog leefde zus/broer in te lichten over het ruimen van het onze vader?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Over het einde van de grafrechten en het ruimen van een graf stuurt de eigenaar van een begraafplaats een bericht aan de rechthebbende of een andere persoon die bij de administratie van de begraafplaats bekend is. Een begraafplaats gaat niet alle kinderen, broers of zusters van een overledene etc. afzonderlijk informatie sturen.

Er is geen wettelijke plicht van de persoon die wordt aangeschreven, om andere leden van de familie daarover te informeren. Maar het is natuurlijk wel normaal en fatsoenlijk dat iemand broers en zussen informeert of het voornemen van het ruimen van het graf van ouders.

Aan de andere kant is het zo dat andere kinderen ook kunnen bedenken wanneer grafrechten verlopen. Dat is gewoonlijk 20 of 30 jaar na de begrafenis van de eerst overleden ouder. Men kan dan ook zelf bij de administratie van de begraafplaats inlichtingen inwinnen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.