Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe ruimen bij een 'vol' graf (2 pers.) t.b.v. een 3e?


18 januari 2018

Vraag nummer: 53457

Een fam. vraagt of een overledene in een graf bijgezet kan worden waar al 2 familieleden 'liggen'. De grafrust is al lang verlopen en het is een 'koopgraf'. Bij één begravene plaats je het beenderkistje onder de onderste grafruimte maar hoe doe je dat bij 2 al begraven overledenen? Het bovenste graf ruimen en het beenderkistje 'bij' de onderste begraven of allebei ruimen en beenderkistje onder het (hele)graf?

Antwoord:

Geachte heer,

De vraag is eerst voor hoeveel personen het betreffende graf bestemd is. Als dat een tweepersoons graf is, kan geen derde persoon in het graf worden begraven als er al 2 personen begraven zijn.

Een oplossing kan zijn om het graf te schudden en daarmee ruimte te maken. De beheersverordening van uw gemeentelijke begraafplaatsen kent die mogelijkheid in artikel 29, lid 5.

Er zijn twee mogelijkheden. Ik zou als ik u was de rechthebbende vragen welke optie hij wenst.
1. Het is mogelijk om het hele graf te schudden en 3 kistjes onder de bodem van de graf te plaatsen. Dan ontstaat er ruimte voor nogmaals 2 kisten.
2. De andere optie is om een kist te ruimen en daarvan het beenderenkistje samen met het nieuwe beenderenkistje in de bovenste laag te plaatsen. Dan is er geen ruimte voor nieuwe kisten, tenzij er opnieuw geschud wordt.
Hier hangen natuurlijk verschillende prijskaartjes aan.

Er mag niet een beenderenkist uit een ander graf in dit graf worden geplaatst, zonder in dit graf ruimte te maken door minstens 1 kist te schudden.
Een overledene uit een ander graf is formeel een opgraving en herbegraving (denk aarde vergunning van de burgemeester!), ook als het een klein bottenkistje is. In het nieuwe graf kan de overledene dan formeel geschud worden. Zo wordt aan de wettelijke regels voldaan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: : Van wie is de grafsteen?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >