Graven zijn onverwachts geruimd


15 mei 2015

Vraag nummer: 42318

Vorig jaar zomer zijn de graven van mijn tante geruimd voor haar geheel onverwachts ze zeiden dat ze geen adres hadden maar een jaar daarvoor het ze wel van de zelfde begraafplaats haar toegangpasje thuisgestuurd gekregen omdat ze moeilijk te been was we bezochten regelmatig de graven ze hadden verteld dat er ook bordjes bij stonden we namen regelmatig foto's in de periode dat ze zeiden dat de bordjes er stonden op de foto's waren niets te zien toen zeiden ze dat ze wel dergelijk een brief gestuurd hadden toen wij om een copie vroegen van de brief was deze niet meer te vinden uiteindelijk voelde de begraafplaatsbeheerder dat er fouten zijn gemaakt en heb met een hoop moeite 1 graf kunnen herstellen maar het andere graf was al weggegooid is de gemeente Rotterdam heeft behoorlijke steken laten vallen moeten zij die andere steen terugplaatsen kan ik hier opnieuw mee naar het college stappen om een nieuwe steen

Antwoord:

Geachte heer,

Is het graf geruimd omdat het grafrecht afgelopen was en het niet verlengd werd? Of omdat geen adres van de rechthebbende bekend was?
Hoe dan ook, als men het adres van uw tante had (of had kunnen hebben omdat ze gewoon bij de gemeente staat ingeschreven), had men haar moeten aanschrijven alvorens de graven te ruimen.

Als de gemeente zegt dat een waarschuwingsbrief geschreven is aan uw tante, dan moet men natuurlijk een kopie kunnen laten zien. Als men zegt dat er een waarschuwingsbordje bij het graf had gestaan, moet men ook kunnen vertellen van wanneer tot wanneer. Als men een en ander niet kan aantonen, zeker als uw tante weet dat ze toen bij het graf geweest is en dat er niets stond, is hoogstwaarschijnlijk sprake van een fout van de gemeente.
De gemeente is dan gehouden om de schade te herstellen. Daaronder valt ook het plaatsen van een nieuwe steen op kosten van de gemeente.

Mocht de gemeente er niet toe willen overgaan, dan kunt u een brief schrijven aan burgemeester en wethouders. Misschien is het ook mogelijk een klacht in te dienen bij de gemeentelijke ombudsman.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >