Graven ruimen tegenhouden


9 mei 2017

Vraag nummer: 50669

De gemeente Hoogeveen overweegt ruimen oude graven Een aantal heb ik op naam en er geld eeuwige grafrust. Hoe kan ik dit tegen houden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als u een of meer graven voor onbepaalde tijd (wat men in de volksmond 'eeuwigdurend' noemt) op naam hebt staan, mag en zal de gemeente die graven niet ruimen. Geldende lopende grafrechten kan een begraafplaatshouder niet eenzijdig opzeggen.

Ruiming is onmogelijk zolang aan twee voorwaarden wordt voldaan:
1) het graf(monument) moet redelijke onderhouden worden in die zin dat er geen mankementen aan te zijn: geen breuk, geen omvallen, geen onleesbare opschriften. Als er toch mankementen komen, moeten die verholpen worden.
2) het graf moet op naam staan. Na het overlijden van de rechthebbende moet er binnen 12 maanden een nieuwe rechthebbende worden aangewezen. Gebeurt dat niet, dan kunnen de grafrechten vervallen worden verklaard en kan een graf geruimd worden.

Het laatste en ook het eerste is te voorkomen door het graf toe te vertrouwen aan de stichting Grafzorg Nederland. Een stichting heeft als voordeel nooit te overlijden. De stichting heeft enkele duizenden graven in beheer; alleen al gelet op de omvang zal er altijd een bestuur zijn van mensen die de stichting willen voortzetten. De stichting is ook heel kapitaalkrachtig, zodat er geen nood is om de stichting op te heffen.

Het is gebruikelijk dat mensen die een graf echt voor heel lange tijd in stand willen houden, een bedrag bij de stichting deponeren om eventuele toekomstige mankementen aan het grafmonument te kunnen verhelpen. Een monument kan worden gerepareerd. Een monument kan helemaal worden vervangen. Men kan er ook voor kiezen, als er wat minder geld is, om een kapot groot monument te vervangen door een goedkoper klein monument. Misschien wat minder fraai, maar het verzekert wel het voortbestaan van het graf.
Informatie: www.grafzorg.nl.

Zie over het behoud van een graf voor eeuwig ook:


Als u er toch niet gerust op bent dat de gemeente Hoogeveen uw graven zal ontzien, kunt u een brief aan de gemeente schrijven en vragen of men de grafrechten erkent en niet zal ruimen. Dat zal de gemeente waarschijnlijk schriftelijk bevestigen. Althans voor dit moment en de korte termijn.

De gemeente zal en kan nooit garanderen dat de grafrechten ook in de toekomst nimmer zullen vervallen en de graven nooit geruimd zullen worden. Dat de graven op naam moeten blijven staan en dat de grafmonumenten nooit zullen vervallen, zijn een wettelijke eis waar u zelf voor moet zorgen dat er in de toekomst altijd aan voldaan zal worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.