Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafsteen geruimd, maar niet de stoffelijke resten. Wat zegt de wet hier over?


4 juni 2018

Vraag nummer: 55197

Geachte lezer, in onze gemeente Oosterhout, Nbr., worden graven geruimd. Althans dat laat men dan weten door de beheerders van de begraafplaats. Hetgeen er gebeurd is alleen het weghalen van de grafsteen. De stoffelijk resten laat men liggen. Op vragen hierover krijg ik dan het antwoord dat de begraafplaats gerenoveerd moet worden. Een paar dagen later sta ik op nagenoeg dezelfde plaats alweer ik aanwezig ben bij een teraardebestelling. Op nieuwe vragen van mijn kant krijg opnieuw het antwoord dat men gaat renoveren. Beetje raar antwoord als er net iemand begraven is.
Dus wil ik graag weten wat is aan de hand is en wat de wetgeving hierover zegt.

Alvast dank voor uw antwoord.

Mvgr. C. van Dongen
Ik snap er niets van.

Antwoord:

Geachte heer,

Het is in heel Nederland gebruikelijk dat eigen of particuliere graven in 2 stappen geruimd worden. De eerste stap is het verwijderen van de grafsteen. De tweede stap is het verwijderen van de inhoud van het graf (meestal door de eventuele resten dieper in hetzelfde graf te leggen). Die laatste stap wordt gewoonlijk pas gezet op het moment dat het graf aan een andere familie is uitgegeven. Het heeft namelijk geen enkel nut om het graf eerder te ruimen. De stoffelijke resten die er liggen kunnen beter gewoon blijven doorgaan met ontbinden, als ze nog niet geheel verteerd zijn.

Alleen zogenaamde 'algemene graven' worden vaak allemaal samen en in hun geheel ontruimd.

U bent niet de eerste met deze vraag. Zie de vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats'.

Wat het ruimen van het grafmonument te maken heeft met het renoveren van de begraafplaats, weet ik ook niet.

De wetgeving regelt alleen dat de houder van de begraafplaats beslist wanneer hij een graf ruimt (en niet de familie). De achterliggende idee is dat de begraafplaatseigenaar het ruimen van graven moet en kan betrekken in een totaalplaatje van het beheer van de begraafplaats. Dat hij mag beslissen wanneer en hoe het hem het beste uitkomt, qua efficiency en kosten. En dan komt bijna iedereen uit op de werkwijze die ik als eerste hebt beschreven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: : Van wie is de grafsteen?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >