Grafrust (wens buurgraven niet te ruimen)


15 april 2007

Vraag nummer: 4761  (oude nummer: 9175)

maart 2007 geeft men aan dat per 1 oktober graven geruimd gaan worden, het graf van mijn ouders berust nog grafrust op, ik heb verzocht minstens een enkel graf als tussenruimte te behouden om niet de grafrust te verstoren, als aan beide zijden geruimd gaat worden en daarna weer bijzettingen plaatsvinden dan is er toch verstoring van grafrust? enig begrip hiervoor mag je toch verwachtten?

Antwoord:

Geachte heer,

Uw wens is niet redelijk en juridisch/wettelijk niet houdbaar. Maar de vrees die er bij u waarschijnlijk achter zit, is ongegrond.

Grafrust houdt in dat men de stoffelijke resten in een graf niet beroert. Dat is hier ook niet het geval.

Het is natuurlijk normaal dat men links en rechts van een graf een buurgraf leeg kan halen om te ruimen. Het is immers ook altijd mogelijk om in een buurgraf te begraven, dan zal er toch ook een fors gat gegraven moeten worden? (Als men 3 kisten diep begraaft is het graf 280 tot 300 cm diep). Of denkt u dat er om en om in graven niet begraven kan of mag worden? Want dat zou de consequentie van uw gedachtengang zijn.

Ik denk dat u niet bang hoeft te zijn dat het graf van uw ouders schade lijdt. Men mag verwachten dat het graf voldoende gestut gaat worden.

U moet er wel rekening mee houden dat het grafmonument op het graf van uw ouders misschien tijdelijk weggenomen moet worden. Anders kan de druk te groot zijn en loopt het kans dat het verschuift. Dat is overigens heel normaal. Hangt af van de begraafplaats en het soort zand ter plaatse. Is dan ook meestal al vastgelegd in de beheersverordening of het beheersreglement van de begraafplaats.
Het is echter een maatregel ter bescherming van het monument. Als men een monument vakkundig verplaatst, kan het zonder schade weer correct worden neergezet. Maar als het verschuift, wrikt er misschien van alles kapot.
Het tijdelijk wegnemen geschiedt natuurlijk voor rekening van de begraafplaats.
Ik waarschuw maar vast, voordat dit nieuwe onrust oproept.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >