Graf ruiming melden?


17 mei 2009

Vraag nummer: 6527  (oude nummer: 13022)

LS.MOGEN DE LEDEN VAN HET KERKBESTUUR,HET GRAF BEVIND ZICH OP GROND VAN DE KERK,HET GRAF RUIMEN EN DE STOFFELIJKE RESTEN VERWIJDEREN? EN MOETEN ZE DE RUIMING VAN HET GRAF AAN MELDEN BIJ EEN OVERHEIDS INSTANTIE? ZO JA,BIJ WELKE? M.VR.GR.J.PIJPERS.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een begraafplaatshouder kan een graf ruimen. En de steen en de stoffelijke resten verwijderen. Dat laatste gebeurt overigens meestal pas op het moment dat het graf aan een andere familie wordt uitgegeven.
Ruiming kan natuurlijk pas nadat de betaalde termijn van het graf is afgelopen, dan wel nadat de rechthebbende afstand van het graf heeft gedaan.

Een begraafplaatshouder moet het ruimen van een graf twee maanden tevoren melden aan de VROM-inspectie. In gevallen dat er haast is, bijvoorbeeld omdat het graf geschud moet worden voor een nieuwe begraving, is dit niet nodig.
Deze wettelijke regeling is echter een tamelijk zinloze aangelegenheid, omdat de VROM-inspectie met die meldingen niets doet. Ook omdat ze er niets mee kan; het invoeren van de regeling was een denkfoutje van de wetgever. Het niet melden heeft en had ook geen enkele consequentie.
De verplichting wordt dan ook in de loop van dit jaar uit de wet geschrapt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.