Graf ruimen; familie aanwezig en er wat gebeurt er?


1 november 2007

Vraag nummer: 5028  (oude nummer: 9832)

het graf van mijn zus wordt na 15 jaar geruimd , is daar dan iemand van de familie bij aanwezig en wat gebeurt er met het lichaam ?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het is in verordeningen en reglementen van begraafplaatsen verboden dat mensen bij ruimingen kijken. Alleen het personeel dat de ruiming uitvoert mag aanwezig zijn. Het is voor familie vaak toch te emotioneel belastend om te zien dat het skelet van vader/moeder of opa/oma uit de grond komt. En ook is het een kwestie van piƫteit dat nieuwsgierigen worden geweerd. Men wil ook niet dat nieuwsgierige mensen de kans krijgen om uit een stapeltje botten dat tijdelijk langs de rand van graven ligt, een schedel mee te nemen. Dat soort ongein wil men kunnen voorkomen. Er mag niemand bij.

Het gaat in het geval van uw zus om een algemeen graf, anders zou het graf niet na 15 jaar geruimd worden. Eigen graven worden namelijk voor minstens 20 jaar uitgegeven. Bij algemene graven wordt een groot aantal graven tegelijk geruimd. De stoffelijke resten worden in een verzamelgraf of knekelput geborgen.

Traditioneel is de knekelput of het verzamelgraf anoniem en voor bezoekers op de begraafplaats niet herkenbaar. Soms ligt zo'n graf aan de rand van de begraafplaats of onder een pad. Maar een klein aantal begraafplaatsen is de afgelopen jaren begonnen om die plek juist wel herkenbaar te maken. Door een algemene gedenksteen of andere markering.

Bijvoorbeeld op een kleine kerkelijke begraafplaats in Lisse heeft men naast de kerk een heel groot keldergraf en telkens als daar na ruiming nieuwe botten in worden gelegd wordt de naam van de overledene op de zerk van die grote grafkelder bijgeplaatst. Voor grote begraafplaatsen is zo'n heel persoonlijke benadering ondoenlijk, dan zou men na tientallen jaren vele duizenden of zelfs tienduizenden namen een plaats moeten geven. Maar het idee is wel aardig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans mijn ervaring tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718). Mijn kantoor staat nog altijd onder een verkeerd nummer in de telefoongids; zie voor het juiste adres en telefoonnummer de Adressengids van deze site.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >