Graf ruimen en overgebleven resten cremeren


18 september 2008

Vraag nummer: 5687  (oude nummer: 11284)

MIjn ouders zijn respectievelijk 1989 en 1993 overleden. Het is mijn moeder en stief vader Ik ben degene die grafrechten heeft. Nu heb ik van de gemeente een brief gekregen of ik wil verlengen of wil ruimen. Ik heb het met mijn zus erover gehad. Zij zegt kunnen we niet laten cremeren dan kunnen we een mooie urn halen en hun dichtbij ons houden. MIjn zus woont in denemarken en ik 11/2 uur rijden van het graf. Nu vind ik dat wel goed maar heb ook nog een stiefbroer en stiefzus waarmee ik na het overlijden van mijn moeder 93 geen contact meer heb. Zij hebben in de nalatige lusten(inboedel sieraden) maar niet lasten (schulden)gedeeld. Ik vind het ook niet passend om alweer voor hun te betalen maar weet dat ze niet meebetalen. Ik vind het daarentegen ook niet netjes om het graf te laten ruimen zonder hun medeweten omdat hun vader daar ligt. Ook zou ik willen vragen waar ik informatie over de bovengenoemde overstap ruimen/cremeren zou kunnen opvragen of gaat dit automatisch na het ruimen?? het is voor mij gevoelsmatig een hele grote stap. wat mij betreft blijven mijn ouders liggen waar ze zijn. Ik wil ze niet storen zeg maar. Toch heb ik geen €1000.00 om die grafrechten te verlengen. Ik zit dus met een groot emotioneel dilemma. In afwachting en hoopvol op uw antwoord alvast bedankt.
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Met uw emotionele dilemma kan ik u niet helpen. Maar als u de stoffelijke resten van uw (stief)ouders na ruiming wilt laten cremeren, vrees ik dat de kosten ook best eens in de buurt van € 1.000,- of meer kunnen komen. De inhoud van het graf zal waarschijnlijk pas worden geruimd als een andere familie die plek zou willen hebben. Wanneer dat is, is nooit te voorspellen. Dat kan van de ene op de andere dag gaan.

Ik denk dat u het beste met de beheerder van de begraafplaats kunt overleggen wat de mogelijkheden zijn. En wat de kosten zijn. Die lopen per gemeente erg uiteen. Bij de ene gemeente kost het opgraven € 200,- en bij de andere € 2.000,-.

Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren' van de rubriek 'Begraven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.