Graf ruimen en dan ?


18 februari 2010

Vraag nummer: 7330  (oude nummer: 15137)

goedemorgen.

dit jaar moet het graf van mijn ouders geruimd worden (helaas).mijn mening is, dat het behoorlijk respectloos is. geen ruimte ??? belachelijk, zolang er zoveel ruimte voor wegen en industrieterreinen kan worden vrijgemaakt (waar ik niet om vraag) is er ook genoeg ruimte voor begraafplaatsen. nu heb ik gehoord dat je de resten alsnog kan laten cremeren. heeft u enig idee of dat inderdaad kan en waar ik dan terecht kan ?
mvg

c├ęcile

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Van wie is dat respectloos? Als het om een eigen graf van uw ouders gaat heb u het wettelijke recht, 100% garantie, om de huur te verlengen. Er hoeft helemaal niets geruimd te worden.

Dus, het eigen graf kan gewoon blijven bestaan (als u huur betaalt natuurlijk).
Maar als de familie het graf niet meer wil laten bestaan, kunnen de stoffelijke resten inderdaad gecremeerd worden. Daar is ook een wettelijke regeling voor.
U kunt dan met de beheerder van de begraafplaats afspreken of hij met eigen personeel de stoffelijke resten opgraaft, dan wel of er een extern bedrijf voor moet komen. Bedrijven die dit soort werkzaamheden uitvoeren zijn te vinden op de site http://www.bvob.eu/wie-zijn-wij/leden
U kunt ook zelf een crematorium benaderen.

Zie over opgraven en cremeren ook de vragen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren' van de hoofdrubriek Begraven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >