Graf leeg gehaald


12 januari 2017

Vraag nummer: 49002

Geachte heer, afgelopen week is mijn overgroot oma van 103 begraven.zij zou in een familie graf komen te liggen bij haar man en zijn vorrige vrouw. Nou leven haar dochters nog inmiddels dik in de tachtig.Na de begravenis kwam er een mevrouw naar de oudste dochter toe om haar hantekenig te zetten op een formulie niet wetende dat ze tekende om het graf leeg te halen waar haar moeder in komt. Nou wilde de beide zusters dit eigenlijk niet maar doordat ze ook al aardig op leeftijd zijn werd ze hier door overvallen en heeft ze getekend. Maar mijn vraag is mag dit? Dat vraag je toch niet tijdens de begravenis aan een vrouw van 86!?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan hier geen reactie op geven, want weet niet wat er precies gebeurd is. Daarvoor moet ik eerst dat formulier zien.
Mijn eerste indruk is dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat het graf waarin uw overgrootmoeder is bijgezet, geheel of deels geschud is. Bij het 'schudden' of 'samenvoegen' van een graf worden beenderen van eerder begraven personen dieper herbegraven om ruimte te maken voor een nieuwe kist. Het zou kunnen dat er zonder het schudden geen plaats was voor de kist van uw overgrootmoeder.
Een begraafplaats mag een graf niet schudden zonder een opdracht van de rechthebbende op het graf of diens opvolger.

Ik adviseer u om contact op te nemen met de administratie van de begraafplaats en een kopie te vragen van het formulier dat men de oudste dochter heeft laten tekenen.

Tevens adviseer ik u te vragen wie nu rechthebbende van het graf is. Vermoedelijk was dat uw overgrootmoeder zelf. En nu misschien niemand.
Het is van belang dat er wel een rechthebbende is, omdat de grafrechten anders kunnen vervallen. Misschien is een van de dochters nu rechthebbende, maar het is de vraag of de hoogbejaarde dames die verantwoordelijkheid wel willen dragen. Misschien is het verstandig als een jongere generatie dat van hen overneemt. Maar dat moet u dan met de dochter(s) bespreken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.