Getuige mogen zijn van schudden graf


6 juli 2016

Vraag nummer: 46707

Het graf van mijn eerste man wordt na 40 jaar geschud.
Ik had hier graag bij willen zijn als laatste respect betoon en afscheid.
Na contact met de begraafplaats te hebben gehad bleek dit niet mogelijk. Uiteraard begrijp ik de beweegredenen maar ik vroeg mij af of zij mij dit kunnen weigeren.
Wij (de fam.) hebben 40 jaar het graf bezocht maar door omstandigheden zien wij dat dit in de nabije toekomst niet meer zal kunnen .


Verder vraag ik me af wat er met de steen gebeurd en of ik aanspraak kan maken op een gedeelte waar mijn toenmalige schoonmoeder voor haar zoon een persoonlijke tekst in heeft laten graveren.Bestaat er een mogelijkheid dat wij aanspraak op dat gedeelte kunnen maken.

Vriendelijke groet,
IƱez Mulder

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, dat kan men weigeren.
Alle begraafplaatsen hanteren de regel - die ook zwart op wit staat in hun beheersverordeningen of beheersreglementen - dat niemand aanwezig mag zijn bij de ruiming van graven.

Men weet niet altijd zeker wat men aantreft als men een graf opent. Het kan zijn dat een lichaam niet helemaal verteerd is. Het kan ook zijn dat men de stoffelijke resten bij stukjes en beetjes uit het graf moet halen. Het kan aan de andere kant ook zijn dat men helemaal geen resten meer vindt, omdat de grond(soort) zo optimaal is dat alles helemaal vergaan is, ook kleding en kist. Ik ben zelf wel eens bij ruimingen geweest waar dat na 25 jaar het geval was. Beide situaties zijn uitersten, maar even vervelend, omdat de familie een keurig schoon en compleet skelet zou verwachten, wat er dan niet is. En wat emotie oproept en de vraag of het wel het juiste graf is e.d.

Begraafplaatsen hebben in het verre verleden, toen men wel toestond dat familie bij ruimingen en opgravingen aanwezig was, dermate emotionele taferelen meegemaakt dat men die nu niet meer wil meemaken. Men weert alle publiek. En mag dat op grond van hun beheersverordeningen of beheersreglementen ook doen.

Wat wel kan, als men iemand opgraaft en elders wil herbegraven, is aanwezig zijn bij de herbegraving.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim vakantiehuis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >