Eeuwigdurende graven ruimen


11 oktober 2016

Vraag nummer: 47709

Geachte meneer

Bij eeuwig durende graven als de recht hebbende is overleden en er niet een nieuwe rechthebbende bekend is mag je dan deze na 10 jaar ruimen
Met vriendelijke groet
A jacobi

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dat mag alleen onder bepaalde voorwaarden.

Als bij de uitgifte van een dergelijk graf is afgesproken dat er binnen een bepaalde periode na het overlijden van de rechthebbende, een nieuwe rechthebbende moet zijn, moeten nabestaanden zich aan die voorwaarde houden. Als die rechthebbende er niet tijdig is, dan - zo staat in veel reglementen van begraafplaatsen - kan men het grafrecht vervallen verklaren. Als dat grafrecht vervallen is verklaard en er geen bezwaren van belanghebbenden zijn ingediend tegen dat besluit, dan pas kan het graf geruimd worden.

Mensen zonder nabestaanden kunnen een graf in beheer geven bij de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Een stichting overlijdt niet en de stichting kan ook geld beheren om een in verval geraakt graf nog eens op te knappen.

Als er geen regel is dat een graf na het overlijden van de rechthebbende moet worden overgeschreven en als er geen regel is dat het grafrecht kan vervallen, dan kan het graf niet geruimd worden na het overlijden van de rechthebbende.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >