Bijzetten zoon (waardoor het graf 'vol' zou zijn)


17 juni 2011

Vraag nummer: 24727  (oude nummer: 16812)

Geachte Heer van Putten

Onlang is mijn vrouw overleden op 52 jarige leeftijd.
Wij zijn in de afgelopen twee jaar ook om en bij 200 keer in Groningen geweest en heb thuis ook voor haar gezorgt.
wij waren bijna 23 jaar getrouwd dit jaar en 24 jaar samen en
ontzettend gelukkig met elkaar dus dit doet heel veel pijn en verdriet.
Toen wij twee jaar bij elkaar waren hebben wij een doodgeboren zoon gehad samen.
Deze wil ik nu bij laten zetten daar heb ik ook een vergunning voor van de gemeente ondertekend door de heer Erwin Slot.
Alleen vertelde hij mij dat dan de eerste tien jaar ik niet bij gezet kan worden.
Dus ik durf mijn zoon op dit moment niet laten bijzetten bij zijn moeder in het graf dit omdat ik dan ontzetten bang ben dat ik niet bij haar samen begraven kan worden.
Ik heb een koopgraf voor twee personen onder elkaar.
Hoe moet ik deze situatie oplossen? Ik wil mijn twee stief zonen hier niet opzadelen, want die hebben net twee weken voor hun moeder ook hun vader verloren aan kanker.
Meneer Slot zij dat hun dat dan aan moesten vragen.
Kunt u mij helpen met deze situatie, ik zou u ontzettend dankbaar daar voor zijn.
Met vriendelijke groet,
X

Antwoord:

Geachte heer,

Ik begrijp het probleem. U hebt nu een 2-persoons graf en als u uw zoon bij uw vrouw laat bijbegraven, is het graf 'vol'. Dan is er geen plek meer voor u zelf, want dan bent u de derde persoon.

Maar na 10 jaar kan het graf worden geschud; dat betekent dat stoffelijke resten van overledenen kunnen worden samengevoegd onder in het graf, waardoor ruimte ontstaat in het graf voor een nieuwe kist.

Wat er eigenlijk had moeten gebeuren is dat uw zoon als eerste in het nieuwe graf had moeten worden begraven en dat het graf meteen officieel geschud had moeten worden. Dan was hij heel diep in het graf begraven en was er nog ruimte voor 2 kisten boven hem geweest.
Maar daar hebt u natuurlijk niet tijdig aan gedacht. U hebt dit waarschijnlijk ook niet vooraf met de begraafplaats besproken; daar had men u op deze mogelijkheid kunnen wijzen.

Ik zie wel oplossingen.

De meest eenvoudige is dat uw zoon wordt begraven in het graf van uw vrouw en dat het graf dan direct wordt geschud. Dit is mijns inziens zeker mogelijk op grond van artikel 13 van het Besluit begraafplaatsen 2010 (Hoogeveen).
Een graf kan worden geschud als de wettelijke termijn van grafrust van de overledene is verstreken. Dat is tien jaar. Uw zoon is meer dan 10 jaar geleden overleden. Zijn stoffelijke kunnen naar het nieuwe graf worden overgebracht en direct worden geschud. Men hoeft dan geen afstand aan te houden tussen de kisten; hij kan in de ruimte tussen de kist van uw vrouw en de toekomstige plek van uw kist worden begraven. Dat hoeft dus helemaal niet ten koste te gaan van de ruimte die voor uw kist open moet worden gehouden.

Zoals u het beschrijft, gaat de gemeente er (ten onrechte) van uit dat uw zoon eerst 10 jaar in het nieuwe graf moet rusten alvorens de resten geschud kunnen worden. Dat is een vergissing en onjuiste uitleg van de wet.

Bespreekt u dit eens rustig met de gemeente. Als men (ten onrechte) zou menen dat dit niet kan, moet u nog maar eens contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >