Bijbegraven in vol familiegraf (onjuiste telefonische informatie)


15 januari 2010

Vraag nummer: 7237  (oude nummer: 14812)

Mijn Opa is in 2002 overleden en begraven in het familiegraf wat daarmee ook direct vol was. Mijn moeder heeft na de dood van haar vader de rechten van het familiegraf overgenomen. Dit familiegraf ligt op de gemeentelijke begraafplaats Westduin in Den Haag.

Eind 2009 is zij na een lang ziekbed zelf overleden. Omdat zij dus al ziek was en niet meer lang te leven had hebben wij voor haar overlijden een aantal keer geinformeerd of zij in het familiegraf kon worden begraven en of wij nu al plek moesten maken (schudden). Ons werd tot 3x toe verteld dat het geen probleem zou zijn om daar te begraven en dat het schudden van de 3 "oudste" beter pas na het overlijden kon gebeuren omdat dit voor ons kostenbesparend zou zijn.

Toen mijn moeder daadwerkelijk was overleden kregen wij een heel ander verhaal te horen. Bijplaatsing was niet mogelijk vanwege de grafrust van mijn opa die nog geen 10 jaar dood was. Wij lieten het daar, door bovenstaaand verhaal, niet bij zitten en hebben zelfs dispensatie van de burgemeester gekregen om haar wel te begraven in het familiegraf. Enige voorwaarde was dat Opa eruit moest om te worden herbegraven zodat die plek voor mijn moeder zou zijn. Dat hebben we niet gedaan en nu ligt mijn moeder in een algemeen graf. Volgens de beheerder mogen we over 2 jaar herbegraven omdat dan wel de grafrust van opa voorbij is.

De begraafplaats heeft volgens ons grote fouten gemaakt en meet met 2 maten ,want opa mocht wel herbegraven worden, maar niet uit het graf worden gehaald om de mensen daaronder te schudden. Buiten dat zijn wij vooraf totaal verkeerd geinformeerd, wat overigens helaas alleen telefonisch is gegaan.

Wat kunnen wij hiermee? Kunnen we de kosten van het het herbegraven op de gemeente verhalen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan u geen sluitend advies geven. Als u een serieus advies wenst in een zaak als deze, dan moet u met alle stukken naar een advocaat gaan, die alles kan bekijken. Uw verhaal is te summier om juridisch juiste conclusies uit te kunnen trekken.

Er zit inderdaad een aantal vreemde tegenstrijdigheden in het gebeurde. Het lijkt onzinnig om opa wel te mogen herbegraven, maar niet tijdelijk uit het graf te lichten om de stoffelijke resten onder hem te schudden. Maar juist daarom zou een advocaat de feiten goed op een rij moeten zetten en de correspondentie van de gemeente in deze kwestie moeten beoordelen.

Het is in de regel niet verstandig om bij belangrijke kwesties alleen op telefonische informatie af te gaan. Ik twijfel er niet aan dat het zo gegaan is zoals u schrijft, maar het is moeilijk om te beoordelen welke juridische consequenties dat heeft.
Foute informatie is klachtwaardig, maar geeft nog geen rechten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >