Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Als een graf geruimd is (waar zijn de botten dan?)


12 maart 2018

Vraag nummer: 54196

met de vraag waar liggen de botten dan op de begraafplaats waar zijn die dan het graf van mijn opa in 1985 0verleden en het graf is geruimd waar laten ze de steen dan en het graf zelf is nog aanwezigen kuil met zand volgend mij ligt mijn opa daar nog in het graf mvg erwin somers

Antwoord:

Geachte heer,

Als een graf geruimd wordt, wordt meestal eerst alleen het monument weg gehaald. De steen wordt dan gewoonlijk in stukken geslagen en afgevoerd.

De inhoud van het graf, dus de botten, worden niet meteen weg gehaald. Dat gebeurt pas als er opnieuw in het graf begraven wordt voor een andere familie. Dan wordt de kuil gegraven en worden de botten verwijderd. In de open kuil kan dan een paar uur later de nieuwe nieuwe kist worden begraven.

Wat gebeurt er met de botten? Meestal, op oudere begraafplaatsen, worden de botten dieper ingegraven in het graf waar ze eerder in lagen. Een nieuwe kist komt dus boven op die oude botten (met een laagje aarde) te staan. Bij heel oude begraafplaatsen kunnen er diep in een graf wel botten van meer dan tien mensen liggen. Maar die botten vergaan en na verloop van tijd vind je daar uiteindelijk niets van terug.
Sommige begraafplaatsen kennen ook aparte plekken waar men de botten uit graven verzamelt. Die plekken worden soms knekelputten of verzamelgraven genoemd. Ook daar vergaan de botten verder.

Zie de andere vragen over dit onderwerp in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste uitvaartbeurs voor consumenten in Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >