Afstand doen en ruimen graf na 15 ipv 30 jaar


21 mei 2014

Vraag nummer: 38514

Mag ik het graf van mijn in 2014 overleden man al naar 15 jaar i.p.v. 30 jaar laten ruimen en wat zijn de gevolgen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U kunt een graf niet laten ruimen. Dat kan de rechthebbende van een graf niet beslissen. Dat is de bevoegdheid van de houder van de begraafplaats.

Wel kunt u na 15 jaar afstand doen van het graf. Dan kan de houder van de begraafplaats besluiten om het graf te ruimen. Maar dat hoeft nog niet meteen. Een grafsteen wordt vaak wel na relatief korte tijd weggehaald en vernietigd. Maar de inhoud van een graf wordt gewoonlijk pas geruimd op het moment dat het graf aan een andere familie wordt uitgegeven voor een nieuwe begraving. Dat soms na een paar maanden, maar soms ook pas na vele jaren.

Dit is althans de gebruikelijke gang van zaken. Individuele begraafplaatsen kunnen echter soms andere regels en andere werkwijzen hebben. Om het zeker te weten moet u dus de betreffende begraafplaats vragen hoe men daar te werk gaat. Maar garanties zijn er niet. Men kan een bepaalde werkwijze over 10 of 15 jaar veranderen.

U moet zich realiseren van het openen van een graf, voor een ruiming of voor een nieuwe begrafenis, een forse klus is. Uit een gemiddeld graf kan wel 7 tot 9 m3 grond komen. Het is gewoon praktisch om het ruimen van een graf en een nieuwe begraving min of meer tegelijkertijd te doen. Dat spaart tijd en vooral ook kosten. Wanneer het openen van het graf dubbel zou moeten gebeuren, kost dat nabestaanden honderden euro's extra. En het heeft praktisch geen zin.

Als afstand doet ban het graf bent u van de verantwoordelijkheid af. Men krijgt geen geld terug voor de 'niet gebruikte' jaren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.