Aanwezig bij ruimen van een graf?


2 december 2014

Vraag nummer: 40807

Mag ik, als dochter, bij het ruimen van het graf van mijn ouders, aanwezig zijn, mag ik dat eisen ? Ik ben nu 57, misschien is dat belangrijk.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, dat kunt u niet eisen.

Alle begraafplaatsen hebben in hun beheersverordening of reglement de regel dat behalve het uitvoerende personeel niemand aanwezig mag zijn het het ruimen van graven. De emotionele belasting van nabestaanden is vaak erg groot. Bovendien moet het personeel in rust haar werk kunnen doen. Grafdelvers zijn geen psychologen die nabestaanden kunnen of moeten hoeven opvangen.

Een praktisch punt is ook dat men vaak op een onverwacht tijdstip een graf ruimt. De inhoud van een eigen of particulier graf wordt gewoonlijk pas geruimd als een andere familie die plek uitzoekt om als nieuw graf in gebruik te nemen. Dan vindt de ruiming soms binnen 24 uur plaats. Dan is er gewoon geen tijd om nabestanden te waarschuwen.

Bij algemene graven kan het ook zo zijn, dat zij als vak of rij in hun geheel worden geruimd. Dan is vaak al niet meer te herkennen wat welk graf is omdat door het verwijderen van monumenten alle oriƫntatiepunten verdwenen zijn. Dan liggen soms wel 20 of 50 graven tegelijk open en kan niemand u met zekerheid zeggen welk graf dat van uw ouders was.

Met leeftijd heeft e.e.a. niets te maken.

Zie een tiental vergelijkbare vragen in de subrubrieken 'Opgraven en herbegraven' en 'Ruimen graf' van de rubriek 'Begraven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals de vraag: Van wie is de grafsteen?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >