Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Zoekplicht nabestaanden? (na overlijden rechthebbende)


5 oktober 2011

Vraag nummer: 26309

Heeft de begraafplaatshouder een zoekplicht naar een nieuwe rechthebbende als de huidige rechthebbende is overleden? Of zijn de nabestaanden hier zelf volledig verantwoordelijk voor?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een begraafplaatshouder heeft geen zoekplicht meer naar nabestaanden, als de rechthebbende is overleden. Dit is door de regering gesteld bij de jongste herziening van de Wet op de lijkbezorging, per 1 januari 2010.

Nabestaanden zijn er inderdaad zelf geheel verantwoordelijk voor om (tijdig) zorg te dragen voor het overschrijven van het grafrecht. Dat moet gewoonlijk binnen een jaar na het overlijden. Het nalaten van de overschrijving kan leiden tot het vervallen verklaren van het grafrecht.
Wie niet het risico wil lopen dat zijn of haar nabestaanden een dergelijke verplichting vergeten of negeren, kan het graf ook op naam laten zetten van de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl).

Dat neemt niet weg dat een begraafplaatshouder wel enige moeite kan doen om nabestaanden er op te attenderen dat na het overlijden van de rechthebbende de rechten moeten worden overgeschreven. Veel nabestaanden zijn zich niet van die plicht of noodzaak bewust.
Gemeenten kunnen vaak met een spreekwoordelijke druk op de knop in de GBA nabestaanden vinden en hen daar op attenderen. Dat moeten ze vooral niet nalaten. Maar het is geen plicht voor de gemeente (of een kerkelijke of andere bijzondere begraafplaatshouder).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >