Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verkrijgen van grafrechten van verre familie


30 december 2015

Vraag nummer: 44699

Mijn vader van 83 en zijn 4 jaar jongere zus zijn de laatst levenden van een gezin van 6 kinderen. Hun ouders (mijn grootouders) zijn samen begraven in een graf maar waar geen van de 4 overleden kinderen begraven zijn. Er kunnen nog 1 of 2 bij. Mijn vader denkt dat een zus die onlangs overleden is, de grafrechten had en die overgedaan heeft aan haar kleinzoon. Hij had geen contact meer met die zus.
Mijn vader en/of zijn enige nog in leven zijnde zus zouden eventueel in het graf van hun ouders willen worden begraven. Kunnen hij en/of zijn zus de grafrechten nog verkregen als ze werkelijk in handen zij van de kleinzoon van de onlangs overleden zus. Kunnen ze er achter komen (bijv. via een register) of hij werkelijk die rechten heeft.
Het gaat om een graf in de gemeente Huizen (NH).

Antwoord:

Geachte heer,

De kans is groot dat het graf nu op naam van iemand staat. U kunt bij de gemeente Huizen navragen of dat zo is en wie dat is. U kunt dan met die persoon, de nieuwe rechthebbende, in overleg treden of uw vader en tante eventueel in dat graf van hun ouders bijgezet kunnen worden. Misschien heeft de huidige rechthebbende de rechten alleen maar omdat er nu eenmaal een nieuwe rechthebbende moet zijn. Misschien is hij blij als hij die rechten aan uw vader of u kan afgeven.

Als het graf (nog) niet op naam van iemand staat, kunt u aan de gemeente de rechten vragen.

Als de nieuwe rechthebbende zijn rechten niet wil afstaan en niet instemt met de bijzetting van uw vader en tante, dan kunt u daar niets aan veranderen.

Overigens, in het algemeen gesproken, moet ik mensen erg afraden om een dierbare te begraven in een graf waar schoonfamilie of een andere tak van een familie de rechten van heeft. Vaak geeft dat forse problemen. Bijvoorbeeld omdat men geen naam op het grafmonument wil bijplaatsen, of een ander grafmonument wil, of niet instemt met bloemen of lantaarns of andere spullen op of bij het graf. Soms wil men iemand dan opgraven en bijbegraven in een ander graf, maar daar krijgt men dan geen akkoord voor van de schoonfamilie of verre neven. Een ramp is dat. Ik ken mensen die vele jaren aan het procederen zijn geweest en hun hele spaargeld daaraan (tevergeefs) uitgegeven hebben.

Het is heel verstandig om voor ouders, echtgenoot (m/v), kind e.d. een graf te nemen, waar men zelf de zeggenschap over heeft.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >