Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitsluitend recht en Verklaring van Erfrecht (Utrecht)


1 februari 2005

Vraag nummer: 3648  (oude nummer: 5508)

Voor een eeuwig graf in Utrecht daterend uit 1877 staat het recht op de vrouw van de overlede.
recht is nooit overgeschreven.
Om het graf te over te schrijven en te onderhouden moet ik een verklaring van erfrecht hebben, wat volgens een notaris niet haalbaar is oa de kosten van iedereen op te sporen. Wat is een goede weg om te bewandelen om het graf te behoeden voor ruiming tzt en om het te kunnen onderhouden. graf is ook een stukje cultureel erfgoed.

Antwoord:

Geachte heer,

De gemeente Utrecht is een van de weinige gemeenten die in haar beheersverordening voor overschrijving inderdaad een verklaring van erfrecht eist. Dat zo'n verklaring in eenvoudige gevallen reeds ongeveer EUR 400,- kost, maar bij vereist speurwerk een veelvoud aan kosten met zich meebrengt, is naar mijn gevoel disproportioneel. De meeste gemeenten, ruim 95%, wellicht 99%, hebben zo'n bepaling niet en daar lopen de zaken echt niet spaak. Men is meestal blij dat zich mensen aandienen die het graf willen onderhouden.

Maar wat is er aan te doen? Eigenlijk vrij weinig. U kunt proberen om ook aan de hand van geboorteaktes en andere papieren van de burgerlijke stand de relatie met de overledene aan te tonen. Misschien aceepteert men dat, misschien niet. Als men dat niet doet, kunt u altijd een formeel bezwaarschrift indienen.

Als een graf erg oud is, kunnen er wel ruim 100 erfgenamen zijn. Met een verklaring van erfrecht bent u er dan nog niet; u hebt dan ook handtekeningen van al die erfgenamen nodig. Dat is gewoon niet te realiseren. Er zijn er altijd wel bij die ziek of onwillig zijn, geemigreerd zijn naar Uruguay, Birma en Irkoetsk, in de gevangenis zitten, een kind krijgen, eerst geld willen vangen, etc. etc.

U kunt ook een brief schrijven naar de gemeenteraad van Utrecht en vragen om de verordening te veranderen, opdat geen verklaring van erfrecht nodig is. Daar zou u niet alleen uzelf maar ook vele anderen een plezier mee doen.
Er is alleen kans dat notarissen massaal voor het stadhuis gaan demonstereren. Want deze bepaling is voor het notariaat uiterst lucratief.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals de vraag of de houder van de begraafplaats andere voorwaarden kan opleggen bij de overschrijving van een grafrecht:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >