Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overschrijving grafrecht en graad van verwantschap


26 maart 2014

Vraag nummer: 37830

Tot welke graad van verwantschap is overschrijving van het grafrecht mogelijk?
Ik vraag mij af of overschrijving naar mijn moeder mogelijk is. Rechthebbende van het grafrecht was haar nicht (haar ouders liggen in het graf begraven). Valt de aanverwantschapsrelatie (tussen mijn moeder en haar nicht als -overleden- rechthebbende) binnen de mogelijkheden van overschrijving? Het betreft een dochter van de zus van mijn moeder.

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn begraafplaatsen die in principe de regel hanteren dat er een verwantschap in de 3e of 4e graad moet zijn, om grafrechten over te kunnen schrijven. Maar uitzonderingen op die regel zijn altijd mogelijk.
Als het gaat om een graf waar anders niemand rechthebbende van is, lijkt het me echter duidelijk dat de begraafplaats blij moet zijn dat er uberhaupt iemand is die de rechten wil hebben.

Als het gaat om een graf waar een dochter van een zus rechthebbende van was, waar uw moeder de rechten van wil hebben nu die dochter overleden is, zie ik geen probleem. Het komt er op neer dat een vrouw de rechten op het graf van haar zus zou willen hebben. Dat lijkt mij volstrekt legitiem.

Het is wat ik ook al stelde in het antwoord op uw vorige vraag: u moet gewoon om overschrijving van die rechten vragen. Het heeft geen zin om u vooraf zorgen te maken of de gemeente het weigert of niet. Als de gemeente weigert, zal ze dat goed moeten moeten motiveren en zal er bezwaar gemaakt kunnen worden. Maar ik zie p voorhand geen reden voor een weigering.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Mr Van der Putten houdt tijdens de LOB-Bedrijvendag op 3 april 2014 te Nieuwegein een open juridisch spreekuur van 13.00 tot 16.00 uur in de stand van de LOB (nr. 18). Zie www.begraafplaats.nl.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >