Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overnemen grafrechten ouders


9 september 2015

Vraag nummer: 43697

Mijn broer heeft grafrechten van mijn ouders, nu hij zelf ernstig ziek is en ik nog de enige zuster bent,is het dan verstandig om de grafrechten van hem over te nemen,of gaan deze automatisch naar zijn oudste zoon over?.wij leven op goede voet ,ik weet niet of het verstandig is om deze over te nemen. Ik ben 62jaar en de laatste van het gezin van 7 kinderen. m.v.g. nel

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het lijkt mij zeker verstandig als u nu de grafrechten van het graf van uw ouders van uw broer overneemt. U bent dan wel 62, maar dat mensen ook 100 jaar oud worden, is tegenwoordig niet meer de uitzondering die het vroeger was. U kunt de rechten nog decennia hebben. Dat uw broers en zussen bijna allemaal overleden zijn, betekent nog niet dat u niet oud zult worden. Het leven zit vol verrassingen.

De grafrechten gaan na het overlijden van uw broer niet automatisch over naar zijn oudste zoon. Grafrechten gaan nooit automatisch over. De zoon of een ander kind moet ze dan bij de begraafplaats vragen. Of u ook, als uw broer is overleden. Het is dan zo, dat wie het na het overlijden van uw broer het eerst vraagt, de rechten krijgt.

Maar het lijkt mij beter dat u, nu uw broer nog leeft, aan hem vraagt om nu al bij leven de rechten op u over te schrijven. In de regel heeft een kind toch meer betrokkenheid bij het graf van ouders dan een kleinkind bij het graf van grootouders. U kunt dat beter nu regelen dan later, wanneer u er misschien met de kinderen van uw broer over in discussie moet.

Overigens: let op dat de begraafplaats u bij het overschrijven van de rechten geen oneigenlijke nieuwe voorwaarden oplegt. Zie:


Zie ook andere vragen in de subrubriek 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over aankoop en behoud van een graf voor eeuwig:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >