Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overname grafrechten


8 mei 2017

Vraag nummer: 50652

hallo, mag de wraaknemende broer en zus de grafrechten zomaar overnemen van het familiegraf die al bestemd was voor de urn van de nog maar kortgeleden broer overnemen ? broer heeft testament daarin zijn laatste wil om bij gezet te worden , kunnen zij dat zomaar doen ? of moeten zij toestemming vragen aan de erfgenaam?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U stelt mij enkele vragen waarvan de samenhang mij niet helemaal duidelijk is, maar u waarschijnlijk wel. Daarom kan ik de vragen toch 'los' beantwoorden.

Een broer of zus kan vrijgekomen grafrechten overnemen. Ze kunnen het niet samen doen; een begraafplaats accepteert slechts 1 persoon als rechthebbende.

Dat een graf al was voorbestemd om de asbus van een andere broer in bij te zetten, maakt voor de mogelijkheid van een andere broer of zus om het grafrecht op naam te nemen, geen verschil. Het is toch altijd zo dat iemand het graf op naam moet nemen.
Er kan wellicht een probleem ontstaan als het bijvoorbeeld de bedoeling was dat de asbus van de overleden broer in het graf zou komen en wanneer de nieuwe rechthebbende weigert de asbus in het graf te laten plaatsen. Maar hoe je dat oplost kan ik u niet zeggen, want daarvoor draagt u geen feiten en omstandigheden aan.

Voor het bijzetten van diens asbus in het graf hoeft de erfgenaam van de overleden broer geen toestemming te geven, als die erfgenaam niet de opdrachtgever van de crematie was en als die niet de asbus in bezit heeft gehad. Wel, als het wel zo was.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >